Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, április 7. és 10. között rendezik meg Hollókő hagyományosan legnagyobb rendezvényét, a húsvéti fesztivált.

Szabó Csaba, a világörökségi település polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta: mivel Szentkirályi Alexandra ilyen alkalommal még nem járt a palóc faluban, arra volt kíváncsi, hogyan zajlanak az esemény előkészületei, hogyan lesz képes  „elbírni” az alig több mint háromszáz lelket számláló község a többezres vendégsereggel. 

A kormányszóvivő a népi hagyományok iránt is rendkívüli érdeklődést mutatott, tojást festett, segített túrós lepényt sütni az asszonyoknak és még a népviseletünket is magára öltötte

– mesélte Szabó Csaba.

Ez utóbbi nem lehetett egyszerű művelet, hiszen – amint arról a holloko.hu beszámolt – a hagyományok szerint ünnepnapokon 7-8 alsószoknya is került a szép selyem vagy kasmír szoknya alá, sőt a lányok a vasalt alsószoknyából akár tizenötöt, húszat is magukra húztak. A szoknyák fölé általában gazdagon hímzett selyem kötényke, úgynevezett szakácska, felülre csipke ingváll és díszes rojtokkal szegélyezett vállkendő is dukált. Sőt, régen a lányok pántlikát viseltek varkocsba kötött hajukban, az asszonyok pedig gyöngyös főkötő fölött rojtos selyemkendőt. A lakkos csizma tette teljessé az öltözéket.

Fotók: Facebook/Szabó Csaba