Vödrös locsolkodás és várséta

A négynapos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Április 7-10. között 

  • gazdag folklórprogram, 
  • palóc gasztronómia, 
  • hagyományos, vödrös locsolkodás, 
  • Kerekes Band- és Parno Graszt-koncertek, 
  • valamint családi- és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményt a vendégeknek. Idén már a felújított hollókői várban is sétálhatnak a látogatók, ha felkeresik a világörökségi falut, ahol az ófalu parasztházai közt, a köves utcákon valóságos időutazásban lehet része a látogatónak.

Április 7-én az Ófalu és a kézműves vásár még szabadon és ingyenesen látogatható, a kiállítások belépői külön fizetendőek, vagy Faluséta jeggyel látogathatóak. 

Másnaptól viszont már belépődíjat kell leszurkolni annak, aki felkeresi a rendezvényt: 8-án a felnőtteknek 4.000, a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak pedig 3.000 forintot. Április 9-én és 10-én módosul a díjszabás, ekkor az előbbi csoportba tartozóknak 5.000, az utóbbiaknak pedig 4.000 forintot kell fizetni.

Lelkigyakorlat Mátravarebély-Szentkúton

A Mátra és a Cserhát ölelésében található nemzeti kegyhelyre nemcsak a csodatételeiről híres forrásvíz és a Szűzanya kegyszobra miatt érdemes ellátogatni húsvétkor. A szent háromnap – nagycsütörtök, nagypéntek és a húsvéti vigília – felemelő liturgiája mellett immár hagyomány, hogy lelkigyakorlatot is szerveznek. Kerekes-Dancsok Regina, a kegyhely sajtóreferense arról tájékoztatta portálunkat, a friss.hirek.hu-t, hogy a szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences szerzetes kommentárja is segíti.

Mocsárjárás és tojáskeresés az ősmaradványoknál

A négynapos húsvéti ünnepre összetett program-kavalkáddal készül az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. A gyermekek minden nap tojáskeresési kihíváson vehetnek részt, de bemutatkozik a Vidra Verda is, ingyenes Mocsárjáró programjával. 

Mindezek mellett idén is indul tematikus séta a geológiai tanösvényen, ez viszont már fizetős, fejenként 3.000 forintba kerül. A részvételi szándékot április 7-ig lehet jelezni.

Archív fotók: Gyurkó Péter (Hollókő), Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely sajtóosztály (Mátraverebély-Szentkút, Ipolytarnóc)