A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új számairól tegnap már a frisshírek.hu is beszámolt. Most a megyei adatokat vettük górcső alá.

A tavalyi év számai alapján Somogy vármegyében aggasztóak a számok. A KSH adatai alapján az 1 lakosra jutó ipari termelés annyira alacsony a megyében, hogy még az országos átlag számainak felét sem éri el.

Ipari tevékenység az ipar termelési értéke. Ezt a számot az iparba sorolt szervezetek saját termelésű termékek és szolgáltatások adatai alapján határozza meg a KSH.

Hogy miért fontosak ezek a számok? Azért mert az ipari termelés adatai jelzik előre, hogy hogyan alakul a munkaerőpiac és a fizetések növekedése vagy csökkenése a jövőben.

Tragikus, hogy egy átlagos adottságú, sőt a Balaton miatt kiemelt lehetőségű megyében milyen rossz a demográfiai helyzet, mennyire alacsonyak a keresetek (ami gyalázatosan alacsony nyugdíjat fog eredményezni), és ilyen rossz az ipari termelés, az nagyon borús képet vetít előre

– mondta a frisshírek.hu kérdésére Korózs Lajos szociológus.

Tovább rontja a helyzetet, hogy ez a KSH által meghatározott szám megyei szinten nem egyenletes eloszlású, hiszen a Balaton déli partján lévő települések mindig fölfelé húzzák a megyei átlagot, vagyis a dél-somogyi régió vélhetően még sokkal rosszabb helyzetben van, mint a megyei átlag.

Fotó: pixabay.com és ksh.hu