Pottyondy Edina stand-up estjeivel körbejárja az országot, és budapesti állomásaira már csak pár jegy maradt szabadon.

A politikai karrierjét először újságírásra, majd anyaságra, aztán videókészítésre cserélő előadó 2020 májusában töltötte fel első videóját a YouTube-ra. Mindössze pár hónappal gyermeke születése után. Ahogy arról a HVG-nek adott interjújában fogalmazott:

egy frusztrált, céltalan, remény- és munkanélküli, kizsigerelt asszony voltam GYES-en, így két pelenkázás és három éjszakai virrasztás között volt pár hónapom kitalálni, hogy mit csináljak a következő negyven évben.

Már akkor is megfogalmazódott benne a vágy - legalábbis elmondása szerint -, hogy a Dumaszínház fellépői közé kerüljön, de kisgyermekes anyuka hozta adottságaira és ilyen jellegű előadói múlt nélkül nem várt a csodás egymásra találásra, inkább hozzálátott saját videóinak elkészítésére.

A Kövér László kire veri ki?

című videója azonnal nagy népszerűségre és nézettségre tett szert, a szókimondónak bélyegzett stílus okát rögtön az első videóban összefoglalta:

sárkány ellen sárkányfű. Szexista bunkóval bánjunk szexista bunkóként.

Ennek ellenére az azóta már 108 videóval büszkélkedő csatorna esetében a közönség még mindig népes táborának nem mindig sikerül dekódolnia, hogy Pottyondy Ede ironizál. És a politikai korrektség ellen hadat üzenő kormány rajongótáborának kommentelői az olykor vulgáris, sokszor provokatív, ritkán finomkodó nyelvezetet kérik számon a beszélőn.

Három éves youtuber karrierje - amivel kapcsolatban ragaszkodik ahhoz, hogy ne influenszernek nevezzék, mert nem akar lélegző hirdetőtáblaként tekint magára - hozott magával fordulatokat.

Gyors ismertté és népszerűvé válása után tavaly nyáron bejelentették, hogy az ATV médiacsaládjához tartozó Spirit FM-n indul műsora, valamint Donáth Anna, a Momentum politikusával is közös projektekbe kezd. Aztán ezen bejelentések után pár héttel mégis inkább háttérbe lépett - ahogy arról a frisshirek.hu-n is beszámoltunk. Októberben azt is kijelentette, hogy egy időre elbúcsúzik a politikától mint témaválasztástól, és azóta megjelenő videóiban nyomonkövethető ez a fókuszváltás.

Ami azonban hónapok óta stabilan jelen van Pottyondy Edina tevékenységében az a személyes estek.
Végül valóban a Dumaszínház egyik előadójává vált.

Persze nem kizárólagosan, mert pár hete azzal lepte meg követőit, hogy új szakma tanulásához fogott - igaz, meglepetésemre, ezt már a két évvel ezelőtti HVG-interjúban is megpedzette. Asztalos-képzésbe kezdett, amelyről Facebook-oldalára azt írta, hogy

három óra fűrészelés után hulla fáradtan, ám rég nem érzett boldogsággal értem haza.

A fúrás-faragás mellett azonban továbbra is jelentkezik videókkal és járja az országot. Februárban fellépett szülővárosában Mosonmagyaróváron is, márciusban pedig eljutott az én szülővárosomba, Jászberénybe. Bár Dumaszínház előadáson még nem jártam, és Pottyondy Edina munkásságát sem követtem igazán, amikor erről értesültem, úgy gondoltam, kötelességem jegyet váltani rá, már csak helyi tudósítói mivoltomból is.

Az est első percei feszengéssel teltek. Meglepett az is, hogy egy idősebb házaspár mellett találtam helyet, és nem ők voltak az egyedüli középkorú pár a teremben. Fiatalok, harmincasok, negyvenesek és így tovább, eléggé vegyesen alkották a hallgatóságot. Több százan jöttünk össze, hogy Pottyondy Edinát meghallgassuk.

Meglepetésemre a feszengésem az előadó színpadra lépése és megszólalása után pár pillanattal már szerte is foszlott, figyelmem azonban mind a 90 percig képes volt intenzíven mondandóján tartani, ami egy igazi bravúr!

Az előadói tehetségén túl azonban legfontosabb mégis a tartalma volt Pottyondy estjének, amelynek részleteiről nem illő beszámolnom, bátorítok mindenkit a jegyvételre. Az üzenetéről és a hatásáról azonban írhatok.

Olyan energiahullám volt számomra az előadás, mintha Paksba kötöttek volna be,
és ami igazán tetszett az a magas erkölcsi és emberi igényesség, amelytől Pottyondy egy igazi modern prófétaként taglózott bennünket néha a székünk támlájához.

Az önazonosság érzetével, bátran kitárulkozva, a saját gyarlóságok kendőzetlen beismerésével olyan témákat tett terítékre, amelyre szomorúan keveset beszélünk, és olyan nézőpontból vizsgálta azokat, amelyek alig jelennek meg a nyilvánosságban. Igazi hiánypótló előadás, ahonnan kijövet az első gondolat, ami megfogalmazódott bennem az volt, hogy bár minden iskolába eljuthatna előadást tartani. Különösen egyházi iskolákba! Hogy az új generáció számára egy igazabb diskurzus alakulhasson ki. De aggodalomra semmi ok, bár az talán nem most fog bekövetkezni, hogy Pottyondy Edinát a Patrónába vagy Pannonhalmára meghívják (az utóbbin mondjuk nem csodálkoznék annyira), ez a generáció követi őt a közösségi médiában.

Pottyondy Edina estjein testi csodás gyógyulások nem történnek ugyan, arra azonban minden lehetőséget megkapunk, hogy önmagunkkal szembesüljünk, és ez legalább akkora kegyelem, mint a testi gyógyulás.

Köszönet ezért az útkeresései között vívódó előadónak, aki nap mint nap küzd az őt érő reakciókkal, közéletünk nyomasztó valóságával, és köszönet azért, hogy ezt a küzdelmet nem csak a négy fal között, hanem a nyilvánosság bevonásával vívja.

Végül pedig csatlakozunk ahhoz a sommás véleményhez, amit Jászberény polgármestere, Budai Lóránt mint az est egyik hallgatója a frisshirek.hu szerkesztőségével megosztott:

annyi, hogy imádtam!

A kiemelt kép forrása: Pottyondy Edina Facebook-oldala, a mosonmagyaróvári est előttről