Magyar idő szerint 11.24 perckor újabb hatalmas földrengés rázta meg Törökországot 7,7-es magnitúdóval

– közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebook-oldalán.

A jelentések szerint az újabb földrengés Törökország délkeleti részét rázta meg, amelynek epicentruma Kahramanmaras városa közelében volt.

A MTI azt írta, hogy a török katasztrófavédelem, az AFAD helyi idő szerint 13 óra 24 perckor 7,6-os erősségű földmozgást észlelt a déli Kahramanmaras tartomány Elbistan körzetében.

Az utórengések következtében további épületek omlanak össze.

A török hírtelevíziók élő adásában dőltek romba lakóházak például Adana és Malatya tartományban is.

A török hatóságok arra kérik a térségben tartózkodókat, hogy semmi esetre se menjenek vissza a megrongálódott házakba.

Amint arról korábban lapunk, a frisshirek.hu is beszámolt, vasárnapról hétfőre virradóra rendkívül erős földrengés volt Törökországban, Gaziantep városában, közel a szír határhoz. Mindkét országban sokan életüket vesztették.

Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek

– közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfő délelőtt Ankarában a katasztrófavédelem központjában, még az újabb rengés előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A török államfő arról számolt be, hogy a rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól.

A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik - mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget.

Erdogan beszédében leszögezte:

a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

A török vezető sajnálattal rámutatott, hogy nem tudják megmondani, meddig fog emelkedni a halottak és a sebesültek száma.

Fotó: Összeomlott lakóház romjaiból kiemelt sebesültet visznek hordágyon a dél-törökországi Adana nagyvárosban 2023. február 6-án, miután hajnalban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét. A tíz törökországi tartományt érintő földmozgásoknak legkevesebb 284 a halottjuk és 2323 a sérültjük, a katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott. Eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt. MTI/AP/IHA/Elif Aysenur Bay