2023.06.09., péntek - Félix
Budapest: 20o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Halálos erejű földrengés rázta meg hajnalban Törökország és Szíria határát

frisshirek.hu, 2023. február 06. - 07:36
Halálos erejű földrengés rázta meg hajnalban Törökország és Szíria határát

Több erős földrengés volt Törökország déli és Szíria északi részén, száznál is több halott van - írta meg a BBC-re hivatkozva az szmo.hu.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Richter-skála szerinti rangsoron 7-től számít kimondottan erősnek egy földrengés és az egyik mostani mozgás 7,8-as volt.

Törökországban és Szíriában is sok a halott a romok alatt.

Éppen ugyanis a két ország határán mozdult meg a föld. Törökország déli részén, Szíria északi határa közelében, helyi idő szerint ma hajnalban 04:17-kor, a föld 17,9 km-es mélységében. Érezték még Libanonban és Izraelben is.

Nemcsak egy, hanem több földrengés is volt,

az első nagyot, egy nem sokkal kisebb követte 11 perccel később, egy 6,7-es erősségű. A török oldalon legalább 138 ember az életét vesztette. Terjednek a felvételek a közösségi médiában, amelyen a romok alatt rekedt emberek kérnek segítséget.

Több mint 100-an meghaltak és több százan megsebesültek Szíriában

- állítja a BBC helyi forrásokra hivatkozva. A rengést főképp az ország nyugati partján érezték. A szír-török határ menti ellenzéki régiókat is mélyen érintette a földmozgás, ahol korlátozott az egészségügyi ellátás, és sokan élnek rossz körülmények között.

A helyi sajtó kéri a lakosságot, hogy segítsenek az áldozatok mentésében, kórházba szállításában, mert még sokan lehetnek a romok alatt.

A kiemelt kép forrása: MTI / AP / Depo Photos