A gazdasági, energetikai együttműködésről és a kulturális, oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel Szamarkandban - adta közre az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A közlemény szerint az üzbég vezető arról beszélt, hogy a magyar üzletembereket és vállalatokat szívesen látják Üzbegisztánban, és minden segítséget megadnak nekik, hogy beruházásaik sikeresek legyenek.

A jelenlegi háborús és szankciós válságban egész Európa és benne Magyarország is azért küzd, hogy ne veszítse el gazdasági lendületét

- emelte ki a magyar minszterelnök, majd hozzátette, hogy a magyar fél azonban ebben a helyzetben sem lassítja, hanem inkább növeli az együttműködés intenzitását térségbeli stratégiai partnerével, Üzbegisztánnal. Erősítjük az atomenergetikai, vegyipari, pénzügyi és telekommunikációs területen elkezdett közös projekteket - nyilatkozta Orbán Viktor.

Közös gázkitermelési lehetőségeket is keressünk Üzbegisztánnal

- jelentette ki a magyar kormányfő Szamarkandban, majd azt is megjegyezte, hogy az eddig megadott 120 magyarországi ösztöndíjak számát 170-re emelik.

A két állam vezetőjének találkozójával párhuzamosan kezdetét vette a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) tanácskozása is, amelynek külügyminiszteri ülésén felszólalt Szijjártó Péter is, akinek szavait az MTI-hez eljutott közlemény tolmácsolta a számunkra.

A béke fórumának nevezte a Türk Tanácsot

a magyar külügyér, amelynek tagjai kivétel nélkül az ukrajnai háború diplomáciai rendezését óhajtja, szemben a nemzetközi politikai diskurzussal, amelyet az "eszkalációs retorika" jellemez. Ezzel Szijjártó a saját szövetségeseinkre utalt.

A háborús retorika sokkal erősebb a békeretorikánál [...], a békét akarók hangja halkabb, mint azoké, akik csak tovább szítják a feszültséget. [...] Értjük, hogy több ezer kilométerre, egy óceán másik oldalán ez az egész dolog másként nézhet ki, de higgyék el, a szomszédságban ez nagyon veszélyes

- szidta tovább saját szövetségeseinket Szijjártó a Türk Tanácson a szovjet béke propagandát idéző módon. A külügyminiszterek egyeztetésén együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Türk Államok Szervezete között az Aszálymegelőző Intézet budapesti létrehozásáról is. A nap folyamán már sor került az üzbég-magyar kétoldalú üzleti fórumra is, amelyről a Frisshírek.hu-n szintén beszámoltunk.

A kiemelt kép forrása: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán