2023.06.05., hétfő - Fatime
Budapest: 19o - 20o
Az ország 19 megyéjében

Az EU-t szidta, a türköket méltatta az üzbég-magyar fórumon Szijjártó

frisshirek.hu, 2022. november 10. - 08:57
Az EU-t szidta, a türköket méltatta az üzbég-magyar fórumon Szijjártó
Nincsenek vitás politikai kérdések Üzbegisztán és Magyarország között, emelte ki a szamarkandi üzleti fórumon tartott beszédében Szijjártó Péter, aki szavaival nyílt meg a rendezvény. A tárcavezető elmondta, hogy minden feltétel adott az üzbég és a magyar vállalatok kölcsönösen előnyös együttműködéséhez, a magyar Eximbank pedig 110 millió dolláros hitelkeretet nyitott a vállalatközi együttműködés finanszírozására. Az eseményen Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is beszélt, aki azt hangsúlyozta, hogy nyitott, exportorientált országként keressük keleti partnereinket is.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
Büszkén mondhatjuk, hogy Üzbegisztán energiaellátásának új típusú, biztonságos, megújuló és környezetkímélő garantálása tekintetében a magyar technológiák és vállalatok komoly, meghatározó szerepet játszhatnak

- jelentette ki nyitóbeszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a csütörtökön Üzbegisztánban tartott üzbég-magyar fórumon a minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint. A tárcavezető az üzbég-magyar kapcsolatok zászlóshajó projektjének nevezte azt, hogy az üzbegisztáni nukleáris fejlesztés során a magyar szárazhűtéses technológiát választják majd, amely hamarosan célegyenesbe ér. Elmondta azt is, hogy új gázerőmű építése is folyamatban van, amelyhez a magyar fejlesztések szintén hozzájárulnak.

Emellett jelen vannak a közép-ázsiai piacon a magyar gyógyszerek is, amelyeknek engedélyezi eljárását egyedi úton egyszerűsítik. De magyar részvétellel újítják fel Üzbegisztánban az ivóvíz- és a szennyvízrendszereket is. 170 üzbég ösztöndíjas hallgató pedig magyarországi egyetemeken vett részt képzésen.

Szijjártó Péter arra biztatta az üzbég légitársaságot, hogy használják ki azt, hogy rájuk nem érvényesek az Oroszországgal szembeni korlátozások, hiszen ez az ország a magyar lajstromjelű gépek számára azok miatt elérhetetlen. Itt külügyminiszter áttért az EU-s szanckiópolitika szidalmazására.

A teljesen hibás, kudarcba fulladt szankciók a kontinens gazdaságát nagy erőkkel tolják a recesszió irányába

- szögezte le a miniszter. Majd nem a szövetségeseinkre és az EU-ra, hanem a Türk Tanácsra értve a következőket mondta: ezen rendkívül nehéz világgazdasági és világpolitikai környezetben igazán felértékelődnek a barátságok, a kiszámítható partnerségek.

Itt az ideje annak, hogy a nemzetközi politikában is a kölcsönös tiszteletre helyezzük a kapcsolatok alapját, és ne a kioktatás, ne a leckéztetés jelentse az alapvető hozzáállást

- mondta el Szijjártó, és ezzel természetesen nem arra utalt, hogy innentől befejezi a kormány ócsárolni saját szövetségeseit, szerinte ugyanis ez a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyökre törekvés Magyarország és a Türk Államok Szervezetének tagállamainak kapcsolatát jellemzi.

A Szamarkandban tartott eseményen részt vett és beszédet tartott Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter is. A 44 magyar cég részvételével zajló üzbég-magyar fórumon a tárcavezető méltatta a két ország közötti gyors fejlődést, amely nemcsak a gazdaság kapcsolatokra, hanem a politikaiakra is vonatkozik.

Nyitott, exportorientált országként Magyarország kelet felé is keresi a kiviteli, üzleti lehetőségeket. Az üzbegisztáni együttműködésben olyan fogadókészség és olyan előnyök mutatkoznak, amelyeket ki kell használni

- hangsúlyozta Nagy Márton. A magyar vállalkozások egy része már ismeri ezt a piacot, de fejlődni szeretne, ők bejáratott úton haladhatnak. Más cégek most dolgoznak egy közös vállalat, kapcsolat kiépítésén és az állam ehhez is minden segítséget megad, így anyagi támogatást is. A vállalatok egy csoportja most először vette fel a kapcsolatot, egy további csoport pedig még most keresi üzbég partnerét: őket a kamarák, gazdaságfejlesztésért felelős cégek segíthetik ebben - részletezte a miniszter. E célra szolgáló tőkealap segítségével az állam a kockázat egy részét is átvállalja, és segíthet átlendíteni az érdeklődő cégeket a kezdeti nehézségeken - mondta el Nagy Márton.

A kétoldalú üzleti fórum a Orbán Viktor miniszterelnök üzbegisztáni látogatásához kapcsolódott, a kormányfő ugyanis részt vesz a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján és a térség több országának vezetőjével külön is találkozik Szamarkandban.