Árpád hídi tragédia: Ki téríti meg a károkat, és mi lesz a nyomozással?

A szerda esti budapesti ámokfutás során elhunyt tettes miatt is folytatódik majd a rendőrségi eljárás, és a kártérítési szabályok is egyértelműek, még ilyen ritka esetekben is – válaszolta Herpy Miklós közlekedési ügyvéd.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása alapján a Toyota Camry taxit este tíz óra körül rabolták el a Tavasz utcából, amikor a vezetője a nyitott autó mellett állt. A rablót aznap hajnalban vitték be a rendőrségre, ahol kábítószerrel kapcsolatosan intézkedtek vele, de később elengedték. Este a férfi erőszakkal vette át a taxi irányítását, és a tulajdonos nem tudta megakadályozni az elhajtást.

A Blikk által megtalált taxi tulajdonos szerint a rablásgátló rendszer ellenére is sikerült a rablónak elvinni az autót, mivel a kulcs nélküli indítási rendszer miatt az autó akkor is elindítható, ha a közelben van az indítókártya. A Toyo Team Garage szerviz szerint ha a gyújtást nem kapcsolták ki, a rabló elvihette az autót, mivel a rendszer csak a következő leállítás után tilt le, ha nem érzékeli a kártyát.

A Toyota magyarországi importőre szerint egy európai biztonsági előírás miatt nem állhat meg hirtelen egy ellopott autó, például előzés vagy vasúti átjáróban, de a jövőben terveznek távolról leállítható rendszert.

Az ellopott Camry a menetiránnyal szemben hajtott fel az Árpád hídra, ahol először egy Hyundai-jal ütközött, majd a Népfürdő utcai felhajtó közelében egy Suzuki Ignisszel. Az Ignisben ülők, akik a Schadl-ügyben tanúként voltak meghallgatva, és egy Škoda Octavia taxi utasai is megsérültek a balesetben.

Herpy Miklós ügyvéd szerint a rendőrség lefolytatja a büntetőeljárást, és ha a boncolás során kábítószer jelenlétét állapítják meg, akkor bódult járművezetés miatt nyomozhatnak, de a halál miatt megszüntetik majd az eljárást.

A kártérítés tekintetében a kötelező biztosítás terhére térít a biztosító, és a Toyota taxi biztosítója nem hajthatja be a kifizetett összeget a balesetet okozó férfi örökösein. Ha volt casco a Camryn, akkor a biztosító köteles fizetni, de a részletek a szerződéstől függnek. A casco terhére kifizetett összeget, illetve az önrészt az ámokfutó örökösein behajthatják, de csak a hagyaték mértékéig. Ha nincs örökölhető vagyona, a biztosító nem tudja visszaszerezni a kifizetett pénzt.