A kormány hibája az extraprofitadós rendeletben és a bankok reakciója

A magyar kormány elrontotta az extraprofitadós rendeletet, majd a bankokat hibáztatta, hogy értelmezni tudják a szabályokat. Az orosz-ukrán háború miatt bevezetett extraprofitadó a bankok esetében eredetileg két évre szólt, de a kormány később meghosszabbította azt 2024-re, és a bankok már a 2025-ös év miatt is aggódnak. A kormány választási lehetőséget kínált a bankoknak az adóbevétel és az állam finanszírozása között, de a rendelet megfogalmazását elrontotta.

A kormányrendelet módosítása, amely a Magyar Közlönyben jelent meg, lehetővé tette a bankok számára, hogy állampapírvásárlással csökkentsék az extraprofitadójukat. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a bankok így akár 1300 milliárd forinttal is növelhetik az állampapír-állományukat. A rendelet szerint, ha a bankok növelik az állampapírállományukat, csökkenthetik a különadófizetési-kötelezettségüket, de a kormány nem határozta meg, hogy a teljes állomány nem csökkenhet.

A bankok, érthető módon, kihasználták a rendelet adta lehetőségeket, és csak annyival növelték az állományukat, amennyivel még megérte. Lóga Máté államtitkár a Portfolión közölt véleménycikkében csalódottan állapította meg, hogy a bankok az állampapír-portfóliójuk átrendezésével törekedtek megfelelni az adócsökkentés követelményeinek, ami a kormány céljával ellentétes volt.

A bankok szerint a jogalap, az extraprofit sem áll meg, és a szabályoknak megfelelően jártak el. Úgy vélik, az adóterhek újabb növelése kedvezőtlen hatással lenne a gazdasági növekedésre. A bankok nyereségéről szóló vitában a Portfolión megjelent írás szerint a hazai banki nyereség 20,7 százalékos ROE-t jelent, de a bankárok szerint csak 11 százalék volt a rendes nyereség, a többi nem beszámítható tétel.

A bankok nem harcolnak nyíltan, és úgy érzik, a kormány nem hallja meg a szakmai érveiket. A költségvetés nehéz helyzetben van, és a bankok szerint a gazdaság vérkeringését lassító adók csak tovább rontanak a gyenge növekedésen.