Flamingó óvoda nyitott kapuit a budapesti állatkertben

Tizenhat flamingó fióka kezdte meg az óvodai életet a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol a különböző szülőpárok fészkében kikelt apróságokat a felnőtt madarak egy csoportba terelik össze, hogy könnyebben vigyázhassanak rájuk.

Az állatkertben hosszú évtizedek óta folyik a rózsás flamingók sikeres szaporítása. A fiókák még nem rendelkeznek tökéletes hőszabályozással, ezért a felnőttek gondoskodnak róla, hogy árnyékban vagy félárnyékos helyen tartózkodjanak. Az óvodai csoport létszáma tovább növekedhet, mivel vannak még kikelésre váró tojások. A flamingó óvoda hírét az állatkert honlapján tették közzé.

A budapesti állatkertben található kolónia több mint 130 egyedből áll, és évente legalább 20 új fiókával bővül. Ez Európában az egyik legnagyobb és legdinamikusabban szaporodó rózsás flamingó kolóniát jelenti. A vadon élő rózsás flamingók időnként Magyarország területére is ellátogatnak, de főként a mediterrán, szubtrópusi és trópusi élőhelyeket részesítik előnyben, így vadon főleg Dél-Európában, Afrikában, a Közel-Keleten, valamint Délnyugat- és Dél-Ázsiában figyelhetők meg.