Majkának, Győzikének és Trumpnak is több volt, mint egy ugródeszka

Már a szóra is úgy tekintünk, mintha a nyelvünk egyik legdurvább szitokszava lenne, mégis jobban meghatározzák a valóságshow-k a mindennapjainkat, mint azt gondolnánk. A kétezres évek elején népszerűvé vált műfaj műsorai a mai napig a képernyők elé szögezik az embereket, annak ellenére is, hogy a legtöbben kizárólag a trágár beszéddel és a szexuális tartalmú jelenetekkel azonosítják ezeket. Donald Trump, Majka és Győzike is egy valóságshow-nak köszönheti azt, hogy odáig jutott, ahol ma tart.

Bevallani senki sem szereti, mégis rengetegen rajonganak a valóságshow-kért, amelyek már nem csak a kereskedelmi televíziókból, de a streamingszolgáltatóknak köszönhetően is ömlenek ránk. A TV2 és az RTL kereskedelmi óriások az élen járnak, ahol a kalandrealityktől kezdve a celebek mindennapjaiba betekintést nyújtó műsorokig minden volt már, a Big Brother és a Való Világ is temérdek évadot tudhat maga mögött.

A Fehér Ház, de a börtön is lehet a végállomás. Donald Trump az Egyesült Államok korábbi elnöke a „The Apprentice” című műsorban szerzett országos ismertséget, Kim Kardashian a „Keeping Up with the Kardashians” című valóságshow-val vált milliárdossá. Andrew Tate a brit Big Brotherben vált ismertté, míg hazánkban Aurelio Onorato Caversaccio a Való Világ nyerteseként került reflektorfénybe. Majoros Péter Majka, aki nem nyerte meg a Való Világot, mégis hazánk egyik legsikeresebb előadója lett, Gáspár Győző pedig a politikai pályával is kacérkodik.

Az emberi kíváncsiság alapvető része a valóságshow-k népszerűségének. Phyllis Rose irodalomkritikus szerint „mindannyian kétségbeesetten szeretnénk információt kapni arról, hogy mások hogyan élik az életüket”. María Cartagena pszichológus szerint az emberek azért élvezik a realityket, mert azonosulni tudnak a szereplőkkel vagy a szituációkkal.

A valóságshow-k veszélye abban rejlik, hogy a producerek olyan narratívát szőnek a szereplők köré, amely köszönőviszonyban sincs a valósággal, és gyakran extrém, érzelmileg romboló szituációba kényszerítik őket. A világjárvány rámutatott arra, mennyire magányosak tudunk lenni, és a valóságshow-k egyfajta társas kapcsolatot pótolnak.