5+1 zenés film, amit látnod kell

A filmek sokféle témát ölelhetnek fel, de a zenei témájú alkotások különösen mély érzelmeket képesek megmozgatni. Összegyűjtöttünk hat olyan filmet, amelyekben a zene kiemelt szerepet kap, és amelyeket mindenképp érdemes megtekinteni.

A zenélés nemcsak a muzsikust, hanem a hallgatót is boldoggá teszi, különösen, ha a film főhőse magával ragadóan játszik. Az ilyen filmek gyakran az önmegvalósítás nehézségeit is bemutatják. A "Whiplash" (2014) például egy fiatal dobos, Andrew (Miles Teller) történetét meséli el, aki egy neves művészeti iskolában egy követelőző tanár (J. K. Simmons) kezei alatt próbál hírnévre szert tenni.

A "A zongorista" (2002) egy második világháborús dráma, amelyben Adrien Brody alakítja a főszerepet. A film a zenélést nem helyezi előtérbe, inkább a háború által okozott túlélési küzdelmet mutatja be, de a zenészek sorsa is fontos eleme a történetnek.

A "Ray" (2004) Ray Charles életét dolgozza fel, akit a történelem egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb zenészének tartanak. Jamie Foxx alakítja a vak énekes-zongoristát, és a film bemutatásának évében, 2004-ben Ray Charles elhunyt.

"A metál csendje" (2019) Riz Ahmed főszereplésével egy olyan zenészről szól, aki elveszíti hallását, és ezzel teljesen megváltozik az élete.

Az "8 mérföld" (2002) Eminem első filmje, amely egy gettóból kitörni vágyó tehetség történetét meséli el. A film az énekes egyedi stílusát tükrözi, és a rapháborús jelenetekben hallható szövegeket maga Eminem írta és adta elő.

Végül, de nem utolsósorban, a "Énekelj!" (2016) egy animációs film, amely egy koala színháztulajdonosról szól, aki énekversenyt hirdet, hogy megmentse színházát a csődtől. A mese tanulságos, és a fülbemászó slágerdalokkal teli, 2021-ben pedig folytatást is kapott.