Négyezer sportoló nézhet doppingteszt elé a párizsi olimpián

Csak a nyári kontrollidőszak alatt négyezer sportolót ellenőrzött a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA), a párizsi olimpia idején pedig hasonló mennyiségű teszt elvégzését tervezik.

Az ITA emberei július 18-tól, a játékok kezdete előtt egy héttel foglalják el helyüket az olimpiai faluban. Az ügynökség a nemzetközi sportági szövetségekkel és a nemzeti doppingellenes ügynökségekkel együttműködve, összehangoltan végzi majd a munkáját, időközönként koordinálva a célzott vizsgálatokat, amelyek kiterjednek a „gyanús” sportolók akár többszöri ellenőrzésére is.

A 2021-es tokiói olimpián körülbelül 6200 tesztet hajtott végre az ITA 4000 sportolón, amelyből „néhány pozitív eredmény” született. Idén Párizsban a mintegy 10 ezer versenyző közül legfeljebb négyezernél terveznek teszteket végezni, különös figyelmet fordítva azokra az egyéni sportolókra, akik teljesítményükben „hirtelen és megkérdőjelezhető” javulást mutatnak.

Az olimpiai faluban és a játékok más helyszínein összesen ötven doppingellenőrző állomás lesz kialakítva. Azokat a sportolókat, akik nem az olimpiai faluban laknak, például az Egyesült Államok kosárlabdacsapatának tagjait, arra kötelezik, hogy tudassák az ITA-val szálláshelyüket, és a teszteken akár szállodáikban is áteshetnek.

A levett mintákat a Párizstól nagyjából 25 kilométerre délre található Orsay laboratórium fogadja és elemzi. A laboratórium a frissített doppingellenes szabványokhoz igazodva képes genetikai vizsgálatokat is végezni, ami jelentős előrelépést jelent a doppingellenes harcban.