A lakosság egy hónapra kizárt az Orczy-parkból az extrémsportok olimpiai selejtezője miatt

Június 20. és 23. között kerül megrendezésre Budapesten az extrémsportok európai olimpiai selejtezője, amelynek következtében a lakosság egy hónapra nem léphet be az VIII. kerületi Orczy-parkba. A bréktáncosok, a freestyle BMX-esek, a gördeszkások és a falmászók versenye idén Magyarország legnagyobb nemzetközi sporteseménye lesz.

Az eseményt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusán rendezik, ahol a nézők ingyenesen követhetik a versenyszámokat. Itt döntik el, hogy mely sportolók szerezhetnek kvótát a párizsi olimpiára. A selejtezők koncepciója, hogy a nagyvárosi parkokban és utcákon született extrémsportokat közvetlenül a lakosság közelében, fesztiválhangulatban rendezzék meg.

Az NKE tájékoztatása szerint az eseményhez kapcsolódó építési, lebonyolítási és bontási munkálatok május 15. és július 8. között zajlanak, ami miatt az Orczy-park egész júniusban zárva tart a külső látogatók előtt. A park egyes népszerű részei, mint például a verseny mobil mászófalának helyszíne, május 18-ától július 14-éig lesznek lezárva. A park Sportpark nevű része pedig csak július 14. után nyílik meg újra.

A VIII. kerületi önkormányzat emiatt kénytelen volt új helyszínt találni a hagyományosan az Orczy-parkban megrendezett iskolai nyári napközis tábornak. A tábor a Losonci téri és a Vajda Péter utcai általános iskolákban kerül megrendezésre, ami nem találkozik a józsefvárosi lakosok tetszésével.

Az NKE megerősítette, hogy ők csak a helyszínt biztosítják a versenyhez, a szervezésben nem vesznek részt. A park használati lehetőségei a versenyhelyszínek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások építési és bontási munkálatai miatt átmenetileg korlátozottak, de a rendezvény után a polgárok újra a megszokott módon használhatják majd az Orczy-parkot.

A selejtezőt a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) szervezi, amelyet 2023 januárjában hoztak létre az állami rendezvények és kiemelt sportesemények szervezésére és lebonyolítására. Az NRÜ átvette a korábban a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Sportügynökség Zrt. személyi állományát. A selejtező rendezésében részt vesz a magyar és a nemzetközi olimpiai bizottság, valamint a NOB-tag Fürjes Balázs is.

A selejtezőtornán összesen 464 sportoló, köztük 18 olimpiai érmes és 7 olimpiai bajnok vesz részt, a belépés pedig ingyenes az eseményre.