A svéd krimiszerző páros, akik a szektákról írnak

Camilla Läckberg, a Fjällbacka-sorozat megalkotója és Henrik Fexeus, Svédország leghíresebb mentalistája, a Mina és Vincent könyvsorozatot hozták létre együtt, amelynek második része, A szekta a közelmúltban jelent meg hazánkban.

Camilla Läckberg a svéd krimiírók között kiemelkedő sikerrel büszkélkedhet, több mint 26 millió eladott könyvvel világszerte. Henrik Fexeus pedig a nonverbális kommunikáció szakértőjeként és mentalistaként vált ismertté. Közös munkájuk során a két szerző, akik egyébként nem szeretnek másokkal együtt dolgozni, különleges alkotói párost alkotnak. Henrik Fexeus korábban a svéd rendőrségnek is dolgozott tanácsadóként, bár nem bűncselekmények megoldásában, hanem kiképzésben vett részt. Camilla Läckberg pedig tinédzser korában még rendőrnek készült, de végül az írás mellett döntött. Mindketten gyerekkoruk óta érdeklődtek a mostani szakmájuk iránt, és végül egy baráti beszélgetés során döntöttek úgy, hogy közös könyvet írnak. A munkafolyamat során a történeteket együtt dolgozták ki, és a karaktereket felváltva írták, hogy a stílusuk egyedi és közös legyen. A könyvek írása során sok kutatást végeztek, és számos szakértő segítségét kérték. A történetek Svédországban játszódnak, és a valós társadalmi problémákat is beleszőtték a cselekménybe, mint például a rasszizmust és a bandaháborúkat. A második könyvben a szekták kerülnek a középpontba, amelyek Svédországban jelentős problémát jelentenek. Henrik Fexeus egykor még saját szektát is tervezett alapítani egy tévéműsor keretében, de végül ez nem valósult meg.

A szerzőpáros a könyveikben részletesen bemutatja a rendőrségi munkát és a nyomozásokat, amelyekhez Camilla Läckberg húsz éves tapasztalata és egy rendőrtiszt segítsége is hozzájárult. A helyszínekre is gyakran ellátogatnak, hogy hitelesen ábrázolhassák a történeteket. A könyvekben szereplő gyilkosságok írása Camilla számára élvezetes, mivel régóta érdekli a téma, Henrik viszont újnak találta ezt a területet, de végül ő is élvezte a folyamatot. A karakterek ábrázolásának fontosságát is kiemelték, hiszen a részletes leírásokkal élőbbé válnak a szereplők, és az olvasók jobban átélhetik a történeteket.

A skandináv krimik népszerűségét a szerzők a realizmusnak és a társadalmi problémák bemutatásának tulajdonítják. A svéd krimik gyakran foglalkoznak a hétköznapi élettel és a Svédországban fontos szociális kérdésekkel, amelyek a világ más részein élő olvasók számára is érdekes betekintést nyújtanak egy másik ország életébe.