Milliárdokat érő festményt találtak egy buszmegállóban

Júliusban kerül árverésre egy londoni buszmegállóban megtalált festmény, amelyet a reneszánsz mester, Tiziano Vecellio alkotott, és amelyet korábban kétszer is elloptak. A Christie's aukcióján 15 és 25 millió font (7-11,7 milliárd forint) közötti összeget várhatóan elérő műalkotás már 1508-ban, a festő fiatalkorában készült.

A hamarosan árverésre bocsátott XVI. századi reneszánsz mester képét egy londoni buszmegállóban találták meg bezacskózva. Tiziano alkotása, amely Szűz Máriát ábrázolja a csecsemő Jézussal és Józsefet nézővel, a Christie's aukcióján kerül kalapács alá júliusban.

Többször is ellopták

A festmény először egy velencei fűszerkereskedő gyűjteményében jelent meg a XVII. század elején, majd az évszázadok során európai arisztokraták, császárok és főhercegek tulajdonába került. A Pihenés Egyiptomba menekülés közben című művet Bath 4. márkija vásárolta meg 1878-ban a Christie's árverésén, és most, közel másfél évszázad után, ugyanez az aukciósház árverezi el Londonban.

A képet 1809-ben a bécsi Belvedere palotából Bonaparte Napóleon csapatai, majd az 1990-es évek közepén a Wiltshire-i Longleat House-ból, a Bath márki székhelyéről lopták el. Az aukción várhatóan 15 és 25 millió font közötti összeget érhet el 2024. július 2-án.

Hosszú utat járt be

A Christie's honlapján szereplő információk szerint a festményt a természetben megjelenő családi ragaszkodás élénk jelenete miatt becsülték nagyra. A kép hosszú és mozgalmas utat járt be, ami még messze nem ért véget.

Miután a festményt ellopták a longleati kastélyból, hét évig tartó hajtóvadászat indult utána, amelynek során a műalkotás több mint 5 millió fontot (2,3 milliárd forint) ért. Charles Hill, a Scotland Yard művészeti és régiségekkel foglalkozó részlegének korábbi vezetője egy műanyag bevásárlószatyorban találta meg a festményt egy richmondi buszmegállóban.

Hill, aki 2021-ben halt meg, a festmény megtalálása után úgy nyilatkozott, hogy egy férfi vezette őt a helyszínre, akit úgy jellemeztek, mint "Arthur Daley és Lovejoy, az 1980-as és 1990-es években futó tévésorozatok gazembereinek keresztezését". A férfi 100 000 font (47 millió forint) jutalomért cserébe vezette Hillt a képhez, aki korábban Edvard Munch A sikoly 1893-as változatát is segített megtalálni, miután azt 1994-ben ellopták az oslói Nemzeti Múzeumból.