Mbappé megszólalt a francia választásokkal kapcsolatban

A francia válogatott csapatkapitánya, Kylian Mbappé arra buzdította honfitársait, hogy vegyenek részt az előrehozott választáson, hangsúlyozva, hogy a helyzet "szörnyű" és fontosabb, mint a közelgő labdarúgó-mérkőzés.

Kylian Mbappé, a francia válogatott csapatkapitánya, nyilatkozatot tett a franciaországi politikai helyzetről, és arra kérte honfitársait, hogy vegyenek részt az előrehozott választáson, amelyet Emmanuel Macron francia elnök írt ki az Európai Parlamenti választásokat követően, június 30-án és július 7-én. Mbappé szerint a szélsőségek a hatalom ajtaján kopogtatnak, és úgy véli, hogy a választás a francia történelem meghatározó pillanata lehet.

A Real Madridhoz nemrég csatlakozott támadó különösen a fiatalokhoz szólított fel, mondván, hogy ők az a generáció, amely képes lehet változást elérni, és most van lehetőségük formálni az ország jövőjét. Mbappé hangsúlyozta, hogy ez a helyzet "szörnyű" és fontosabb számára, mint a hétfői, Ausztria elleni mérkőzés az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, és hozzátette, hogy a politika nem befolyásolja a francia válogatott esélyeit a kontinensviadalon.

A csapatkapitány nem említett meg konkrét politikusokat vagy pártokat, de kijelentette, hogy a szélsőségek, a megosztó eszmék ellen van, és nem akar egy olyan országot képviselni, amely nem felel meg az értékeinknek. Mbappé szerint Franciaországnak a tolerancia, a sokszínűség és a tisztelet értékeivel kellene azonosulnia.

Ellentétben csapattársával, Marcus Thurammal, aki a Nemzeti Tömörülés hatalomra jutásának megakadályozásáról beszélt, Mbappé nem nevezett meg konkrét pártot, de a Le Monde-nak adott nyilatkozatában világosan kifejtette álláspontját a kérdésben. Ousmane Dembélé is megszólalt a választásokkal kapcsolatban, ő azonban csak arra buzdította honfitársait, hogy vegyenek részt a választáson.

A francia labdarúgó-szövetség a média munkatársaitól azt kérte, hogy ne tegyenek fel a választásokkal kapcsolatos kérdéseket a játékosoknak, de egyben jelezték, hogy tiszteletben tartják a szólásszabadságot. Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya is megkapta a politikai helyzetre vonatkozó kérdéseket, de ő inkább kitérő választ adott ezekre, és elmondta, nincs problémája azzal, ha a játékosai politikáról beszélnek, és tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat.

Mbappé a düsseldorfi sajtóértekezleten bejelentette, hogy új klubja, a Real Madrid kérésére nem vesz részt a francia válogatottal a párizsi olimpián. A csapatkapitány továbbá hangsúlyozta, hogy a szélsőségek elleni harc és a szavazás fontossága miatt a politikai kérdések most előtérbe kerülnek a sporttal szemben.