Dankó Pista Emléknap: A fővárosban felpezsdült a hangulat

Klasszikus dallamok és békebeli hangulat uralkodott Budapest több pontján a Dankó Pista Emléknapon, ahol a kávéházi cigányzenét játszó zenekarok felelevenítették a vendéglátás muzsikás hagyományait.

Az eseményre az ország különböző részeiből érkeztek zenekarok, hogy a fővárosi éttermek, kávéházak és bárok teraszain megidézzék azt a kort, amikor a vendéglátóhelyeken a zenekarok játéka szolgáltatta az aláfestést. A Blikk újságírói több helyszínen is megfordultak, és beszámolóikban nemcsak a hivatásos zenészek életéről, hanem a magyarországi cigányzene iránti világsztári rajongásról is olvashatunk.

Lakatos Miklós prímás és zenekara a budai várban szórakoztatta a főként külföldi turistákból álló közönséget, akik nemcsak élvezték a zenét, de egy spanyol turistacsoport még a magyar nótákat is kívülről énekelte. Lakatos elmondása szerint külföldön nagy tisztelet övezi a magyar nótát, és hosszú pályafutása során olyan hírességeknek is zenélt, mint John Travolta, Tony Curtis vagy Roger Moore.

A prímás beszámolt arról is, hogy Travolta felesége neki mutatta meg először azt a gyémántgyűrűt, amit az eljegyzésük alkalmával kapott, és hogy Travolta rendszeresen táncolt a zenekaruk muzsikájára. Lakatos szerint a Dankó Pista Emléknap jó lehetőség arra, hogy a magyar nóta szépségét még szélesebb körben ismertessék meg, és reméli, hogy a vendéglátóhelyeken hamarosan újra értéknek számít majd a zenekarok jelenléte.

Az óbudai Csalánosi Csárdában Oláh Dávid prímással és zenésztársaival beszélgettek a Blikk munkatársai. Oláh elmondta, hogy a zenészek élete fordított ritmusban zajlik: napközben gyakorolnak és a családdal töltik az időt, éjszaka és hétvégén pedig dolgoznak. Bár nem könnyű, de a zenészek szeretik a szórakoztatást, és a családjaik is elfogadták ezt az életmódot.