Benedict Cumberbatch új sorozata, az Eric mélyebb rétegeket tár fel

Benedict Cumberbatch új Netflix sorozatában, az Ericben egy összetett és nem feltétlenül szimpatikus karakter bőrébe bújik, ahol egy apa a fiát keresi, de közben saját sötét oldalával is szembe kell néznie. A sorozat első pillantásra egy nyomozós pszichothrillernek tűnik, de valójában sokkal többről szól: generációs traumákról, rasszizmusról, korrupcióról, mindezt mágikus realizmus köntösében tálalva.

Cumberbatch korábbi szerepeihez hasonlóan itt is egy komplex karaktert alakít, Vincent Anderson személyében, aki egy sikeres bábmester, de magánélete romokban hever. Alkoholizmusa, önhittsége és toxikus viselkedése miatt egyre inkább tönkreteszi környezetét.

A történet akkor vesz fordulatot, amikor Vincent kilencéves fia, Edgar eltűnik, és az apa úgy dönt, hogyha képernyőre viszi a fiú által rajzolt rémlényt, Ericet, akkor talán visszanyerheti őt. Azonban Eric nem egy kedves mesefigura, hanem Vincent belső démonaként jelenik meg, és arra készteti, hogy nézzen szembe saját sötétségével.

A sorozatban egy nyomozós szál is helyet kap, amelyet Michael Ledroit nyomozó vezet, aki nemcsak Edgar ügyét próbálja megoldani, hanem egy korábbi, hasonló esettel is összeköti. Azonban a nyomozás hamar háttérbe szorul, és a belső konfliktusok, a sötétebb történetek kerülnek előtérbe.

Az Eric több mellékszálat is feldolgoz, például Ledroit karakterén keresztül a homoszexuálisok nyolcvanas évekbeli helyzetét, valamint a korrupt, bűnözőkkel és vesztegetésekkel teli New York-i közeg problémáit is bemutatja.

A sorozat sötét és lehangoló utazás egy gyarló és nehezen szerethető férfi életébe, ahol Cumberbatch briliánsan formálja meg a főszereplőt és a belső démonát, Ericet is. A nyolcvanas évekbeli New York a sorozat egyik főszereplőjévé válik, amelyet részben Budapesten forgattak.

Az Eric végül egy meglehetősen optimista, szirupos befejezéssel zárul, amely Tolsztoj idézettel hívja fel a figyelmet arra, hogy mindenki a világ, de senki önmaga megváltoztatásáról nem beszél.

Az Eric nem csupán egy apa és fia története, hanem egy mélyebb rétegeket feltáró dráma, amely a nyolcvanas évek New Yorkjában mutatja be az emberi lélek sötét oldalát. A sorozat erősen megfekszik a lelket, de érdemes megismerkedni a benne rejlő rémekkel.

Eric, 2024, 6 rész, Netflix. 24.hu: 7,5/10**