A bérgyilkos, aki nem is volt: Glen Powell a reflektorfényben

A bérgyilkos, aki nem is volt (eredeti címén: Hit Man) egy okés komédia és romantikus film, de leginkább Glen Powell színészi tehetségének kiváló bemutatója, aki egy rendőrségi színlelőt alakít, aki bérgyilkosnak adja ki magát.

Glen Powell karrierje az utóbbi években szárnyalni kezdett, a Top Gun folytatásában és a sikeres romantikus komédiában, az Imádlak utálniban is megmutatta tehetségét. Powell a kilencvenes évek végén eltemetett időkapszulából előkerült sármos, de hülyülni is tudó karaktereket idézi meg, és a Hit Manben mutatja meg a legjobb formáját. A film Gary Johnson igaz történetén alapul, aki a kilencvenes években bérgyilkosnak adta ki magát, hogy a rendőrség segítségével csapdába csaljon bűnözőket. Johnson pszichológiát is oktató férfiként különböző stratégiákat alkalmazott, hogy megfeleljen a kliensek igényeinek.

A Hit Man filmváltozatában a cselekményt napjainkba helyezték át, és a helyszín is Texasból Louisiana államba került. A film egy morbid, fekete és romantikus komédia, amelyben a főszereplő lassan belehabarodik egy nőbe, és jobb mederbe tereli az életét. Richard Linklater rendező a pszichológiát filozófiára cserélte, és a film a személyiség mivoltáról is elmélkedik.

Linklater filmjei között megtalálható a romantikus Mielőtt felkel a nap és a Sráckor, valamint a Kamera által homályosan című animált Philip K. Dick-adaptáció is. A Hit Man a Börni, az eszelős temetőshöz hasonlít, amely szintén Hollandsworth cikkéből készült, és a társadalom sötét oldalát mutatja be. A Hit Manben azonban Linklater Powellre hagyatkozott, aki a filmen keresztül bemutatja színészi képességeinek széles skáláját.

A Hit Man sikeresen bemutatja Powell sokoldalúságát, aki a film során különféle karaktereket alakít. Adria Arjona mellett a főszereplők közötti kémia is kiemelkedő, ami ritkaságszámba megy a mai, széles körű fogyasztásra szánt filmekben. A film mondanivalója a személyiség és az emberi kapcsolatok bonyolultságára épül, de a filozófiai okoskodás néha nehezen illeszkedik a történet többi részéhez.

A Hit Man végül a Netflixre került, ahol magyar szinkronnal, de magyar felirat nélkül érhető el. A film bemutatja, hogy Glen Powell mire képes, de sajnos egy olyan produkcióban, amelyet egyetlen stúdió sem vállalt be a velencei filmfesztivál után. Magyarországon azonban a színész korábbi filmje, az Imádlak utálni nagy népszerűségre tett szert.