Ronda festmény mögött rejtőzött a milliárdos kincs

Egy bolhapiacon vásárolt ronda tájkép mögött találták meg az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat egy ritka példányát, amely több mint 2 millió dollárért kelt el egy árverésen.

Egy szerencsés gyűjtő mindössze 4 dollárért vásárolt egy festményt egy bolhapiacon, amelynek kerete érdekelte, nem a kép maga. Otthonában, amikor megpróbálta eltávolítani a festményt a keretből, egy összehajtogatott papírlapot talált, amely nem más volt, mint az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat egy korabeli nyomtatott példánya. A dokumentum tökéletes állapotban maradt meg, nem ragasztották fel semmire, ami különlegessé teszi azt.

Az Függetlenségi Nyilatkozatot 1776. július 4-én írták alá, és John Dunlap nyomdájában sokszorosították, hogy az egész országban felolvassák. A nyilatkozat terjesztésével Dunlapot bízták meg, aki késő estig dolgozott a példányok nyomtatásán. Az eltelt évszázadok során ezek a nyomatok rendkívül értékessé váltak.

A Sotheby’s aukciósházban került sor az árverésre, ahol David Redden, a cég alelnöke hitelesítette a dokumentumot. A licitálást azzal indította, hogy ez a világ legfontosabb dokumentuma tökéletes állapotban. A dokumentum értékét az is növelte, hogy nem ragasztották fel semmire, így megőrizte eredeti állapotát.

Az előzetes becslések szerint 800 ezer és 1,2 millió dollár közötti összegért kelhetett volna el, de végül 1991-ben az árverésen 2,2 millió dollárért, mai áron számolva körülbelül 1,8 milliárd forintnak megfelelő összegért vásárolta meg egy gyűjtő. Kilenc évvel később, 2000-ben újra elárverezték, akkor már 7,4 millió dollárért, ami ma 4,7 milliárd forintnak felel meg.