A Boeing Starliner űrhajójának visszatérése határozatlan időre elhalasztva

A NASA és a Boeing közös döntése értelmében határozatlan időre elhalasztották a Starliner űrhajó Földre való visszatérését a Nemzetközi Űrállomásról.

A floridai Kennedy Űrközpontból június 5-én indult űrhajó, melyen két űrhajós, Butch Wilmore és Suni Williams tartózkodik, 24 órás utazás után sikeresen csatlakozott az ISS-hez. A tervek szerint egy hetet töltöttek volna az űrállomáson, azonban a visszatérésüket először június 18-ára, majd később június 28-ára halasztották. A halasztás oka, hogy az űrhajó 28 manőverezést segítő hajtóművéből öt meghibásodott, továbbá kisebb héliumszivárgást is észleltek.

A NASA szerint nincs sürgős szükség a visszatérésre, mivel az űrállomás jelenleg is bőségesen ellátott készletekkel, és augusztus közepéig nem várják új lakók érkezését.

Amennyiben a Starliner űrkapszula elindul a visszaútra, az ISS-ről való leválás után körülbelül hat órával érheti el a Földet. A pontos leszállási helyszín a helyi időjárási viszonyoktól függően változhat, és többek között Új-Mexikó, Utah vagy Arizona államok sivatagi területei közül kerülhet ki, vagy más, előre meghatározott helyszínek egyike lehet a cél.