Új határok felé Beth Gibbons

Beth Gibbons, a Portishead egykori énekesnője, a Floating On A Moment című dalában egy olyan úton jár, amelyen azok, akik túlságosan is féltek a szabadságtól, még sosem jártak. Az énekesnő Lives Outgrown című első szólólemezével a popzene határait feszegeti.

Az album, amely a semmibe tartóknak kínál vigaszt, az év tíz legfontosabb albuma között is helyet kaphat a decemberi összesítésekben. A Portishead Dummy című triphop albuma óta eltelt harminc év, és Gibbons szólólemeze kevés közös vonást mutat ezzel az évszámmal. Az énekesnőt sosem érdekelte a promóció, és most sem törekszik a nyilvánosság figyelmére.

A Third című utolsó Portishead album óta eltelt időben Gibbons többek között Henryk Górecki III. szimfóniáját adta elő, és Kendrick Lamar Mother I Sober című dalában is közreműködött. Az öntörvényűség jegyében a brit metál zenekar, a Gongával is kollaborált, és elénekelte a Black Sabbath Black Sabbath című dalát, amelynek eredeti előadói, mint például a Megadeth, a thrash metál alapító atyjai közé tartoznak és a metálzene hivatkozási alapját képezik számos zenekar számára .

Gibbons első szólóalbumát, a Lives Outgrown-t a személyes veszteségek hatására adta ki, és az albumon teljesen mellőzi a Portisheadre jellemző elektronikus és filmi textúrákat. Az album témái között szerepel az önbizalomhiány, az elhagyatottság, a menopauza, a női létezés terhei, az öregség, a test hanyatlása, a gyász és az ovuláció.

A Lives Outgrown producerei között szerepel James Ford és a Talk Talk egykori dobosa, Lee Harris. Ford a zenei szakma egyik neves alakja, aki több híres előadóval is dolgozott együtt. A lemezen számos akusztikus hang szerepel, amelyeket nehezen tudnánk azonosítani.

Gibbons inspirációként Nina Simone-t, Bonót, Otis Reddinget és Jimmy Cliffet említi, és bár a Lives Outgrown részletgazdag és neo-folk hatású, Gibbons győzött vele, ahogy a Dummy felvételekor is.

Beth Gibbons: Lives Outgrown

Domino, 10 szám, 46 perc

9/10

A Megadeth, amelynek dalait Gibbons is feldolgozta, a thrash metál alapító atyjai közé tartozik, és a zenekar évtizedek óta a metálzene hivatkozási alapja. A Megadeth frontembere, Dave Mustaine a Metallicából távozva, 1983-ban alapította a zenekart, amely eddig tizenhat stúdióalbumot készített és több mint 40 millió lemezt adott el világszerte . A Megadeth Crush The World című turnéja keretében 2023. június 9-én Budapesten, a Barba Negra Red Stage-ben lép fel, ahol a legzúzósabb számaikat játsszák el. A Megadeth több mint harminc éve, 1993-ban járt először Magyarországon, és azóta rendszeresen visszatértek, legutóbb a koronavírus-járvány berobbanása előtti pillanatban, 2020 februárjában jártak Budapesten .

Dave Mustaine-t fél évvel a koronavírus-járvány kitörése előtt torokrák támadta meg, de a betegséget gyorsan, néhány hónap alatt leküzdötte és azóta is tünetmentes. A Megadeth számait mindig is a szédítő riffek, a technikai kidolgozottság, a zajos speed metál tempó jellemezte, és az új lemezen is vannak nehéz témák, mint például a Dogs of Chernobyl, de időről időre felbukkannak olyan dolgok is a dalokban, mint a szerelem vagy a boldogság . A Megadeth előzenekara június 9-én az Archaic lesz a Barba Negra Red Stage-ben .