Három kiskutya, akik túlélték a Titanic katasztrófáját

A Titanic tragédiája számos érdekes történetet és legendát szült, de az állatok sorsa gyakran háttérbe szorul. A hajón utazó kutyák közül csupán háromnak sikerült túlélni a szerencsétlenséget, melynek részletei a Pennsylvania állambeli Wideneri Egyetemi Művészeti Galéria archívumában is megtalálhatók.

A Titanic fedélzetén nem csak emberek, hanem kutyák, macskák, madarak, csirkék és patkányok is utaztak, de a túlélők között csak a kutyák szerepelnek. A hajón összesen 12 kutya tartózkodott, közülük kilencnek a története dokumentált, három pedig túlélte a tragédiát[^Smithsonian Magazine].

Az első osztályon utazó gazdag utasok házi kedvencei külön kutyaházakban laktak, és gondoskodó személyzet felelt az állatok jólétéért[^Smithsonian Magazine]. William Carter philadelphiai szénmágnás két kutyájával utazott, akik sajnos nem élték túl, de a család igen[^Smithsonian Magazine]. Harry Anderson csaucsauja, Gamin de Pycombe, a francia bulldog, és John Jacob Astor airedale terrierje, Kitty is a tragédia áldozatai lettek[^Smithsonian Magazine].

Helen Margaret Bishop apró termetű kutyáját, Frou-Frout a kabinjában hagyta, mivel úgy vélte, hogy a menekülés során nem lenne megfelelő egy kutyát magával vinni[^Smithsonian Magazine]. Rigel, a fekete újfundlandi kutya története, aki állítólag több túlélőt is megmentett, kiderült, hogy nem igaz, és valószínűleg a kutya sosem létezett[^Smithsonian Magazine].

A túlélők között volt Bebe, egy pomerániai törpespicc, akit Margaret Bechstein Hays vásárolt Párizsban, és egy takaróba csavart kutyaként sikeresen kimentett[^Smithsonian Magazine]. Sun Jat-sen, Myra és Henry S. Harper pekingi palotakutyája is túlélte, akiket a gazdag pár magukkal vitt a mentőhajóra[^Smithsonian Magazine]. Egy névtelen pomerániai törpespicc, a Rothschild család kedvence is túlélte, mivel Elizabeth Jane Rothschild elrejtette és magával vitt a mentőhajóra, bár férje, Martin Rothschild nem élte túl a katasztrófát[^Smithsonian Magazine].

A hajón a kutyákat nagyra tartották, és még egy kutyaszépségversenyt is terveztek azon a végzetes napon[^Smithsonian Magazine]. A kilenc elhunyt kutyáról és a három túlélőről ma már a Titanic legendájának részeként emlékeznek meg[^Smithsonian Magazine].