A jövő kiskereskedelme: pénztár nélküli boltok

A pénztármentes boltok forradalmasíthatják az élelmiszer-kiskereskedelmet, ahol a vásárlás gyorsasága és a kevesebb személyzeti költség jelentős előnyt jelenthet. A Fény utcai piacon megnyílt az első ilyen üzlet, ahol a vásárlók applikáción keresztül intézhetik a vásárlást.

A technológia hazai tulajdonosa szerint a pénztár nélküli boltok jelenthetik a jövőt az élelmiszer-kiskereskedelemben, mivel bár a beruházás lassabban térül meg, mint egy hagyományos üzlet esetében, de az üzemeltetés sokkal rentábilisabb lesz a csökkentett bérfizetési költségek miatt.

A Blikk beszámolója alapján a fővárosi Fény utcai piacon nyílt meg az első pénztár- és kasszamentes üzlet, ahol a hátrányos helyzetű településeken élő termelők kézműves élelmiszereit árusítják. A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett bolt nem gazdasági vállalkozásként, hanem szociális programként jött létre, hogy piacot biztosítson a vidéki termelőknek.

A vásárlás folyamatát a súlyérzékelők és kamerák segítik, amelyek pontosan észlelik a vásárlást, így a vevők akár a hátizsákjukba is tehetik az árut, majd fizetés és sorban állás nélkül távozhatnak. A vásárlás összegét a kilépés után automatikusan levonják a bankkártyáról. Az üzlet éjjel-nappali lehetne, de a vásárcsarnok nyitvatartási idejéhez igazodik.

Az RTL Híradója alapján készült riport szerint a Szeretetszolgálat tervezi az újszerű szolgáltatás bővítését, például olyan fejlődő falvakba, ahol már nincs bolt. A Blikk a G7 cikke alapján arról is beszámolt, hogy három magyar kiskereskedelmi lánc is kísérletezik a nyitvatartás távfelügyelt meghosszabbításával vagy kiváltásával.

Bessenyei Attila, a Laurel Kft. ügyvezetője szerint a távfelügyelt boltok elterjedésének modelljét a németországi, ausztriai és csehországi sikeres bevezetések alapján dolgozták ki. A technológia alapját a digitális irattárca és beléptetés, az egyedi diszpécserközpont, valamint az önkiszolgáló kassza és be- és kiléptető kapu képezik.

Kende Gábor, a Kende Retail Operation Kft. vezetője elmondta, hogy az energiaválság és a kiskereskedelmi különadó ellenére is több megrendelésük van folyamatban, és a nyár végére további pénztármentes üzletek nyílhatnak az országban. Ezek között lesz vidéki konténerbolt és fővárosi üzletek is. A technológia már ismert a kiskereskedők körében, de a szállodaipar és a stadionok számára is előnyös lehet.

A rendszer adatvédelmi előírásoknak megfelelően működik, az arcokat nem rögzíti, csak digitális jelként azonosítja a vásárlókat. A pénztármentes üzletek az élelmiszer-kiskereskedelemben, irodaházakban, stadionokban, szállodákban és egyetemeken is jól működhetnek. A megtérülés több tényezőtől függ, de a fő előny, hogy a boltot nem kell bezárni, ha a forgalom alapján be kellene zárni. Az árufeltöltéshez és a takarításhoz szükséges személyzetet leszámítva kevesebb alkalmazott szükséges, mint egy hagyományos üzletben.