A brit komlótermesztés jövője veszélyben

Az éghajlatváltozás miatt a komlótermesztés visszaesett, ami veszélyezteti a brit és ír sörök hagyományos gyártását. A komló adja a sör jellegzetes ízét, de a növény nem bírja jól a melegebb, szárazabb időjárást, ami a termelés csökkenéséhez vezetett.

Kentben a kutatók komlógéneket izolálnak, hogy ellenállóbb fajtákat nemesítsenek, és az intenzív ízek iránti növekvő igényt is kielégítsék. Danielle Whelan, a Shepherd Neame sörfőzde munkatársa szerint a brit komló kipusztulhat, ha nem tesznek lépéseket, ami a sörkészítés és -fogyasztás kultúrájának elvesztéséhez vezethet. Eddie Gadd, a Ramsgate sörfőzde fősörfőzője is megerősítette, hogy az éghajlatváltozás jelentősen befolyásolja a munkájukat, és hogy a komlótermelés Kentben az elmúlt években csökkent.

Egy tavalyi elemzés szerint Európa-szerte a komlótermesztő területeken akár 20 százalékkal is csökkenhetett a termelés az éghajlatváltozás miatt. Dr. Helen Cockerton, a Kenti Egyetem munkatársa vezet egy új kutatást, amely több száz komlófajta genetikai kódját elemzi, hogy szárazságtűrő és betegségekkel szemben ellenálló, valamint intenzív ízeket produkáló géneket találjanak.

A kutatásban dr. Hajdu Klára is részt vesz, aki a Wye Hops komlótermelőjeként új fajtákat nemesít. Optimista a nemesítési folyamat felgyorsítását illetően, hiszen ha ismerik a keresendő DNS-tulajdonságokat, könnyebb lesz az új növények előállítása. A kutatások után Eddie Gaddot fogják megkérni, hogy készítsen sört a kísérleti fajtákból. Gadd szerint már látható, hogy képesek lesznek intenzív ízeket előállítani a brit éghajlaton is.