Nádas-ügy: egy ideológia tartósan sosem lehet elég erős a szakmaisággal és a minőséggel szemben

A fiatal szenegáli sztáríró, Mohamed Mbougar Sarr nyerte el a német Haus der Kulturen der Welt (Világ Kultúráinak Háza) 35 ezer euróval járó Nemzetközi Irodalmi Díját (Internationaler Literaturpreis). A döntés körüli vitában identitáspolitikai szempontok is szerepet kaptak, amelyekről a Die Zeitban, majd a Prae.hu újságírója számolt be. Nádas Péter Rémtörténetek című regényét a zsűri többen mesterműnek tartották, de a shortlist összeállítása során egyik zsűritag szerint „Nádas a jobb szerző, de politikailag Cherie Jonest kell választani”, és a magyar írót kiváltságos fehér szerzőnek minősítette.

Nádas Péter nem kívánta kommentálni a díj körüli vitát, és a kiadóján keresztül közölte, hogy nem szeretné kommentálni a Nemzetközi Irodalmi Díj zsűrijének döntését. Sárközy Bence, a Libri Kiadói Csoport kiadási igazgatója, aki a Nádas könyveit gondozó Jelenkor mellett a Park kiadóhoz is kötődik, ahol Mohamed Mbougar Sarr Az emberek legtitkosabb emlékezete című regénye is megjelent, úgy véli, nem szerencsés az írónak ezt véleményezni. Sárközy szerint Nádas modernista irodalmi ambíciójú szerző, aki távol tartja magát a díjak elnyerésére irányuló stratégiáktól.

Sárközy Bence hozzátette, hogy egy könyvkiadó feladata a szerzők műveinek gondozása és publikálása, nem pedig a díjak odaítélésével kapcsolatos viták kommentálása. Az igazgató szerint a díj alapítójának joga van eldönteni a díjazás szempontjait, és az irodalmi közegnek lehetősége van a díj presztízsét „beárazni”.

A Szépírók Társaságának elnöksége szerint nem elfogadhatók az irodalmon kívüli szempontok és a politikai-gazdasági nyomás irodalmi díjak odaítélése során. Az elnökség álláspontja szerint egy rendszer vagy ideológia sosem lehet elég erős a hitelesség, a szakmaiság és a minőség szemben.

Nádori Lídia, a Magyar Műfordítók Egyesületének korábbi elnöke szerint a HKW, azaz a Világ Kultúráinak Háza egy vállaltan politikus és ideologikus intézmény, így nem meglepő, hogy a döntéshozatalban politikai szempontok is hangsúlyossá váltak. A HKW egy olyan világfogalmat hirdet, amely a kultúrák, tudásrendszerek és társadalmi sokféleség bemutatására és megvitatására törekszik.

Nyáry Krisztián, a Líra könyvhálózat kreatívigazgatója szerint veszélyes a kultúrára, ha irodalmon kívüli szempontokat próbálnak érvényesíteni. A kormánymédia kiállt Nádas mellett, és a HKW döntését rasszistának nevezte. Nádori Lídia szerint a magyarországi diskurzus aggasztó, és a kultúrpolitikai viták tematizálását nem a politika kellene, hogy meghatározza.

A Szépírók Társaságának elnöksége szerint az irodalmi szempontból méltatlan és értelmezhetetlen történet példát statuál arra, hogy a politikai és mozgalmi szempontoknak nem szabad beavatkozniuk művészeti kérdésekbe.