Csendes barát: Elkezdődött Enyedi Ildikó új filmjének forgatása

Megkezdődött az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Enyedi Ildikó legújabb filmjének, a Csendes barátnak a forgatása, amelyet a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon jelentettek be.

A film forgatása először Németországban zajlott, majd május 28-án folytatódik Magyarországon, összesen 42 napos forgatási idővel. A Csendes barát egy érzékeny és filozofikus történetet mesél el a növények és az emberek közötti kapcsolatról.

A produkcióban számos nemzetközileg elismert színész kapott szerepet, köztük Tony Leung Chiu-Wai, aki Wong Kar-Wai filmjeiből lehet ismerős a magyar közönség számára. A további szereplők között találjuk Luna Wedler, Johannes Hegemann, Sylvester Groth, Rainer Bock és Martin Wuttke neveit, valamint Léa Seydoux-t, A feleségem története főszereplőjét is.

A német-francia-magyar koprodukcióban készülő film, amely az NFI támogatásával jön létre, várhatóan 2025 második felében debütál majd Európa-szerte a mozikban, Magyarországon pedig a Mozinet forgalmazásában.

A stáb hamarosan Magyarországra érkezik, ahol körülbelül 21 napig tartanak majd forgatást. A helyszínek között szerepel a Pálos rendi könyvtár, az alcsúti és a sellyei arborétumok, valamint a budapesti Fűvészkert. Az utómunkálatok jelentős része szintén Magyarországon fog zajlani.

Enyedi Ildikó a film kapcsán elmondta, hogy a forgatás és az azt követő intenzív utómunka során az ember egy különleges világban él, amelyet a stáb tagjaival és a színészekkel közösen hoznak létre. A rendező boldognak érzi magát, hogy ismét átélheti ezt a kivételes helyzetet.

Mécs Mónika producer kiemelte, hogy a Csendes barát a harmadik közös munkájuk Enyedi Ildikóval, és reméli, hogy méltó folytatása lesz a korábbi sikeres filmeknek. A koprodukcióban részt vevő német Pandora Film és a francia Galatée Films támogatása mellett a film számos másik támogatót is maga mellé állított.

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőri munkákat Pálos Gergely látja el, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Peri De Braganca, a VFX Supervisort pedig Klingl Béla tölti be. A film teljes költségvetése 10,5 millió euró, és a német Pandora Film, a francia Galatee Films, valamint a magyar Inforg-M&M Film koprodukciójában készül.