Kína mesterséges intelligenciát fejleszt a hadsereg számára

Kínai mérnökök egy olyan mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztettek, amely képes a hadseregi parancsnoki szerepet betölteni szimulált harci helyzetekben, és már Tajvan, valamint a Dél-kínai-tenger kapcsán is háborús terveket készített.

A Sicsiacsuang városában található Nemzetvédelmi Egyetem mérnökei által kifejlesztett AI Commander nevű rendszer a volt és jelenlegi kínai katonai parancsnokok tudásán és tapasztalatán alapul. A mesterséges intelligencia a harci helyzetekben a parancsnoki szerepet tölti be, és a szimulációk során folyamatosan ő hozza meg a döntéseket. A projektet a mérnökök májusban mutatták be először a Common Control & Simulation tudományos lapban.

Csia Csenhszing, a fejlesztőcsapat vezető mérnöke szerint az MI katonai alkalmazása előnyökkel és veszélyekkel is jár, de az AI Commander életképes megoldást kínálhat ezekre a kihívásokra. A kínai hadsereg alapelve, hogy csak a Kínai Kommunista Párt adhat parancsot a fegyverek használatára, így a végső döntés továbbra is az embereknél marad.

Az MI már több műveleti tervet is kidolgozott Tajvan és a Dél-kínai-tenger kapcsán, lehetővé téve a tudósok számára, hogy belelássanak a csata káoszába és értékeljék a különböző forgatókönyveket. Jelenleg a rendszer csak laboratóriumi körülmények között, szimulált csatákban használható, és hiányzik belőle az érzelmi és az impulzív döntéshozatal, gyorsan képes gyakorlati terveket készíteni.

A rendszer már empirikus, azaz tapasztalati úton szerzett ismeretek alapján képes döntéseket hozni, és az emberi feledékenységet is figyelembe véve, bizonyos információkat eldob, ha a memóriája túlcsordulna.