Hazatér a római iskola ikonikus képviselőjének grandiózus festménye

A műkereskedelemben ritka, hogy a gyűjtők nyilvánosságra hozzák kilétüket, de Dobos Máté kivételt tett, és az Indexnek mesélt arról, hogyan szerezte meg Patkó Károly Cetarai öböl című festményét egy Los Angeles-i árverésen.

Dobos Máté, aki ingatlanfejlesztőként is tevékenykedik, és a Kincsem-palota tulajdonosa, húsz éve gyűjt festményeket és szobrokat. Kezdetben impulzív módon, mára azonban tudatosan, különösen a római iskola alkotásaira koncentrálva. Egyetemista korától kezdve gyűjti a műalkotásokat, de az utóbbi években szűkítette a fókuszt, és most a római iskola bizonyos mestereinek műveire összpontosít. A Kincsem-palota, amely egykor gróf Blaskovich Ernő tulajdonában állt, hamarosan megújul, és itt mutatja be Dobos úr a római iskola festményeiből álló kollekcióját. A palota földszintjén található volt Kincsem istállója, a kapun belépve pedig a csodakanca ércből készült szobra fogadja a látogatókat. A lépcsőfordulóban Nagy Géza fémszobrai, köztük három gigantikus szurikáta is helyet kapott.

A Cetarai öböl című festményről egy hírlevél révén értesült, amely az április 29-i Los Angeles-i árverésről számolt be. A kép becsértékét tíz- és húszezer dollár közé tették, de a licitálás során egy licitáló nyolcvanezer dolláros ajánlattal lépett be, majd egy százezer dolláros licit is érkezett. Dobos úr végül száztízezer dollárért szerezte meg a művet, amelynek hazaszállítása jelenleg is folyamatban van. A műkincsek fuvarozására szakosodott cégek gondoskodnak a szállítás minden részletéről, beleértve a csomagolást és a biztosítást is.

A festmény Patkó egyik legnagyobb méretű vászna, 100x122 centiméteres, és 1932-ben készült Itáliában. A művészről tudni lehet, hogy a festmény 1984-ben Londonban került kalapács alá, és részt vett az 1955-ös bécsi Neue Galerie-ben rendezett kiállításon is, amit Kelen Anna kutatása is alátámaszt. A Cetarai öböl című festmény a maga méretével igazi ritkaság, hiszen Patkótól kevesebb, mint egy tucat hasonló méretű, Olaszországban készült képet ismerünk. A korábbi tulajdonos egy Kaliforniában élő gyűjtő volt, és valószínűsíthető, hogy a licitben részt vevők között magyarok vagy magyar gyökerekkel rendelkező amerikaiak is voltak.