A Drogkutató Intézet füves pánikja

A Drogkutató Intézet munkatársai annyira megijedtek a németországi marihuána legalizációjától, hogy először elfelejtették csatolni a témában írt tanulmányukat az e-mailjükhöz. A dokumentum címe „Németországi marihuána legalizáció – drogkatasztrófa előtt Európa?” volt.

A tanulmányt egy nappal később, a rövidtávú memória helyreállása után mégis elküldték. A szöveg egy ténybeli hazugsággal indít, miszerint Európában szinte egységesen elutasítás volt a jellemző a marihuána legalizálása előtt. Ezzel szemben a valóság az, hogy több országban már dekriminalizálták a füvezést, mint például Hollandiában, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Máltán, Luxembourgban, Svájcban, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban és Észtországban. Horvátországban pedig bírsággal sújtható szabálysértésnek számít. Ezen országok közül néhányban, mint Hollandiában, Svájcban, Máltán és Luxemburgban, már valamilyen fokon legalizáció is megtörtént.

A tanulmány szerint több országban a dekriminalizálás csak egyfajta pótcselekvés, mivel a fogyasztás csak szabálysértésnek minősül, és nem von maga után komolyabb jogi következményeket. Azonban a dekriminalizálás valójában azt jelenti, hogy a fogyasztás nem szabálysértés, hanem szabad, és a tartás is engedélyezett, sőt bizonyos mennyiségű marihuána magunkkal vitelét is megengedik. A dekriminalizált országokban a marihuána otthoni termesztése is engedélyezett, általában 3-5 tőig, és a magokat legálisan meg lehet vásárolni online, olyan országokból, ahol legális magboltok működnek.

A szerző a vadkender történetét is félrevezetően írja le, mintha a marihuánát droggá tevő hatóanyagok szintetikusak lennének. Pedig a természetes THC-tartalmú vadkendert az emberiség többezer éve használja, például Kínában már 2800 éve készültek feljegyzések a hatásairól. A néhány éve megjelent szintetikus dizájnerdrogoknak pedig nincs közük a marihuánához, és nem is fűre cseppentve árusítják őket.