Cavendish diadalmaskodott a Tour de Hongrie második szakaszán

A brit Mark Cavendish nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny csütörtöki, második szakaszát Kazincbarcikán, míg a sárga trikót a cseh Martin Voltr szerezte meg, a fehér trikót pedig Istlstekker Zsolt vette át.

A versenyzők a Tokaj és Kazincbarcika közötti 162 kilométeres távon mérettettek meg, melyet 1023 méter szintemelkedés jellemezett. A mezőny több helyszínen is gyorsasági és hegyi részhajrákat teljesített, mielőtt Kazincbarcikán célba értek.

A rajt verőfényes napsütésben történt, ahol 117 versenyző vágott neki a távnak. A kerékpárosokat szurkolók és óvodáscsoportok is bátorították, köztük egy brit zászlóval felszerelkezett Mark Cavendish rajongó is.

Egy négyfős szökevénycsoport, amelyben Istlstekker Zsolt is helyet kapott, három perces előnyre tett szert. Az élboly tagjai közül Martin Voltr időjóváírásokat gyűjtött, míg Istlstekker Zsolt egy részhajrát megnyerve átvette a fehér trikót. Istlstekker elmondása szerint a cél az volt, hogy a fehér trikót csapaton belül tartsák, bár a hegyi trikó jobban érdekelte volna, de az nem jött össze.

A szökevényeknek végül nem sikerült elérniük a célvonalat az élen, mivel a sprintercsapatok vonatai vezette mezőny utolérte őket. A befutó előtt hat kilométerrel Dusan Rajovic bukott, és az utolsó előtti kanyarban a sárga trikós Sam Welsford nem tudott az élmezőnnyel kanyarodni. A sárga trikót így Martin Voltr ölthette magára.

Voltr a napot szökésben töltötte, és említette, hogy csapattársa, a háromszoros világbajnok Peter Sagan motivációt jelent számára. Voltr számára ez volt az első alkalom, hogy összetett éllovasnak járó trikót vehetett fel.

A befutóban az Astana Qazaqstan csapatának tökéletes felvezetése után Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak, ezzel pályafutása során a 164. profi győzelmét aratta.

A második helyen a holland Dylan Groenewegen, a harmadikon pedig a spanyol Jon Aberasturi végzett.

A Tour de Hongrie következő szakasza a Kazincbarcika és Gyöngyös-Kékestető közötti 183 kilométeres, 2716 méter szintemelkedésű etap lesz, melyet az M4 Sport élőben közvetít.

Tour de Hongrie 2024 - 2. szakasz eredményei

    1. Mark Cavendish (brit, Astana Qazaqstan) 3:45:11 óra
    1. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) azonos idővel
    1. Jon Aberasturi (spanyol, Euskaltel-Euskadi) a. i.
  • ...16. Peák Barnabás (magyar válogatott) a. i.
  • ...19. Karl Ádám (Epronex-Hungary) a. i.

Az összetett élcsoportja:

    1. Martin Voltr (cseh, Pierre Baguette) 7:37:44 óra
    1. Cavendish 5 másodperc hátrány
    1. Sam Welsford (ausztrál,BORA-hansgrohe) azonos idővel
    1. Istlstekker Zsolt (Epronex-Hungary) 10 mp h.
  • ...7. Rózsa Balázs (Epronex-Hungary) 11 mp h.
    1. Filutás Viktor (magyar válogatott) a. i.