Az Apple új M4 chipje: Forradalom az iPadek világában?

Az Apple új M4 chipje, amely az új iPad Pro modellekben debütált, állítólag képes felülmúlni a legtöbb jelenleg elérhető AI PC-t teljesítményben, ami új korszakot nyithat az táblagépek és asztali számítógépek piacán.

Az Apple május 7-én mutatta be az új iPad Air-t és az iPad Pro-t, egy frissített Magic Keyboardot és egy új Apple Pencil Pro-t. Az új iPad Pro alatt azonban egy igazi technológiai csemege, az M4 processzor lapul, amelyet egy 3 nanométeres eljárással készítenek, így nemcsak rendkívül erőteljes, hanem energiatakarékos és kompakt is, tökéletesen illeszkedve az eddiginél laposabb új táblagépbe.

Az M4 chip a legújabb generáció, amely 4 teljesítmény- és 6 hatékonysági magból áll, valamint egy tíz magos grafikus egységet tartalmaz, amely hardveresen gyorsított ray tracinget (sugárkövetés) is támogat.

Az AI-számítások terén az M4 integrált Neural Engine-je másodpercenként akár 38 billió számítást is képes elvégezni, ezzel felülmúlva az összes jelenleg elérhető AI PC-t. Ez a teljesítmény olyan számításigényes feladatok elvégzését teszi lehetővé, mint például egy 4K-s videó hátterének eltávolítása egyetlen érintéssel a Final Cut Pro-ban.

Az M4 chip új kijelző technológiát is hoz az iPad Pro számára, lehetővé téve az Ultra Retina XDR kijelző használatát, amely két egymásra helyezett OLED panelből áll.

Az Apple jövőbeli tervei között szerepelhet az M4 chip beépítése más készülékekbe, mint például MacBookok vagy Mac minik, ami az Apple közelgő AI-offenzívájának fontos alapját képezheti.

Az új iPad Pro és iPad Air termékcsaládok már előrendelhetők, de a csomagolásból ezúttal hiányoznak az ikonikus Apple matricák, a környezetvédelmi törekvések jegyében. Azonban limitált számban, kérésre az Apple boltjaiban továbbra is elérhetők lesznek ezek a matricák. Az intézkedés hátterében az áll, hogy a vállalat igyekszik teljes mértékben műanyagmentes csomagolást biztosítani, ezzel is elősegítve környezetvédelmi céljait. Fontos megemlíteni, hogy ez a lehetőség kizárólag az Apple Store-okban történő vásárlás esetén érhető el, más kiskereskedőknél nem. Megfigyelhető volt már korábban is eltérés ebben a gyakorlatban; például a márciusban piacra dobott M3 MacBook Air még tartalmazott matricát, míg a februárban bemutatott Apple Vision Pro már nem. Az Apple 1977 óta mellékel matricát a termékeihez, kezdetben még "Apple Computer" felirattal adták.

A Let Loose rendezvényen bemutatott új iPad Air és az M4-es chippel dolgozó iPad Pro mellett az Apple egy reklámot is közzétett, amely azonban nem aratott osztatlan sikert. A Crush! című hirdetésben különböző tárgyakat törnek össze, amelyeket egy hatalmas súly összenyom, majd kiemelkedik az új iPad Pro. A reklám üzenete, hogy az iPad Pro egyesíti az összetört tárgyak funkcióit, azonban sok felhasználó szerint a való világ szimbólumainak szétzúzása a digitális világ javára rossz ötlet. A felhasználók mérgelődése után az Apple bocsánatot kért a reklámért.