A németérettségi kihívásai

Pénteken reggel 9 órakor vette kezdetét a németérettségi, amely során a diákok középszinten és emelt szinten is megmérettetnek. Az Indexen követhetők a vizsga feladatai és megoldásai.

A 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszakában már a hétfői magyar, a keddi matematika, a szerdai történelem és a csütörtöki angol vizsgák után a német nyelv következik. A németből középszinten 7772, emelt szinten pedig 2332 diák ad számot tudásáról.

A tavaszi érettségi időszak új korszakot is jelent, hiszen azok a diákok is vizsgáznak, akik 2020-ban kezdték meg tanulmányaikat az új Nemzeti alaptanterv szerint. A németérettségi azonban a korábbi évek követelményei szerint zajlik.

Az idegen nyelvi vizsgák mind középszinten, mind emelt szinten négy részből állnak: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése és íráskészség területén kell a diákoknak bizonyítaniuk.

A diákok szerint a csütörtöki középszintű angolérettségi viszonylag könnyű volt, egyesek szerint „ilyen könnyű feladatsorral még nem találkoztak". Egy szaktanár megjegyzése szerint a szövegértési rész mégis megkövetelte a figyelmet: „Meg kellett dolgozni azért, ha valaki el akarta rontani." Most pedig izgatott várakozás előzi meg, hogy a németérettségi is hasonlóan kedvező feladatsort hoz-e a diákok számára.