Megoldódott a hőhullámok rejtélye

A Csendes-óceán északi részén tapasztalt hőhullámokat a kínai ipari légszennyezés csökkenése okozhatja, állítják a tudósok.

Amerikai, kínai és német kutatók által végzett klímamodellezés eredményei szerint a Csendes-óceán északi részén megfigyelt hőhullámokat a kínai gyárak által kibocsátott aeroszolok mennyiségének csökkenése okozhatja. A PNAS folyóiratban közzétett tanulmány szerint ez a jelenség a globális felmelegedés egyik eddig nem ismert következménye lehet.

A kutatók szerint a hőhullámok és a kínai aeroszol kibocsátás csökkenése időben egybeesik, ami arra utal, hogy a két jelenség összefüggésben állhat. A korábban nagy mennyiségben kibocsátott légszennyező anyagok, mint például a szulfát, a levegőben lebegve visszaverték a napsugárzást, így hűtve a Földet.

A légköri rendszerek felborulása

A kutatók által futtatott 12 különböző klímamodell egyik forgatókönyve szerint az ipari légszennyezés változatlan szinten tartása esetén a klíma is változatlan marad, míg a légszennyezés csökkenése esetén hőhullámok jelentkeznek különböző helyeken. A szakértők szerint a kínai tengerparti régiók feletti felmelegedés magas nyomású légköri rendszert hozott létre, ami alacsony nyomású zónát eredményezett a Csendes-óceán felett, felerősítve az aleuti alacsony nyomású rendszert, ami gyengítette a tenger felszínét hűsítő nyugati szeleket.

A tanulmány megjelenésével egy időben extrém hőséget jelentettek India, Banglades és Mianmar egyes területeiről, ahol a hőmérséklet április közepétől meghaladta a 40 fokot. A hőség Vietnámot, Thaiföldet és a Fülöp-szigeteket sem kímélte, és halálos áldozatokat követelt. Ezt az időjárási jelenséget az ismert történelem egyik legextrémebb klímaeseményének nevezik.

A hőhullámok megfejtése fontos lehet a légkörformáló technikákkal való kísérletezés szempontjából is, hiszen az ipari léptékű légszennyezés hűtő hatása jelentősnek bizonyult. Ez arra utal, hogy az emberi tevékenység által előidézett klímaváltozásokat nem szabad általánosítani, hanem részletesen meg kell vizsgálni az egyes tevékenységek időjárási hatásait.