A Leverkusen már jobb a Benficánál, de a Lincoln Red Impstől még messze elmarad

Immár 49 mérkőzés óta tart a Leverkusen veretlenségi sorozata, a német együttes csütörtökön emlékezetes körülmények között, kétgólos hátrányból játszott 2–2-es döntetlent az AS Roma gárdájával, és jutott így döntőbe az Európa-ligában. Xabi Alonso csapata ezzel megelőzte a legendás Eusébio fémjelezte Benficát, a második világháború utáni időszakot tekintve pedig európai rekordernek mondhatja magát.

A gyógyszergyáriak remek sorozata tavaly augusztus közepén, az FC Teutonia Ottensen elleni 8–0-s Német Kupa-sikerével vette kezdetét, és azóta sem szakadt meg. A bajnokságban 32, a Német Kupában 5, az El-ben 12 mérkőzésen vannak túl, az összesített mérlegük 40 győzelem és 9 döntetlen. Sokszor, ahogyan az El-elődöntő visszavágóján is tették, a sírból hozzák vissza a pontokat, vagy a mérkőzést, de valahogy mindig képesek menteni a már menthetetlennek hitt, elúszni látszó meccseiket is.

A Benfica sorozata 1963 decemberétől 1965 februárjáig tartott. Az IFFHS-lista alapján a sor élén a Celtic áll 66 meccsel, a skót együttest a belga Union SG (60) és az egyiptomi al-Ahli (55) követi. A mostani összevetésből előbb kettő a korszak miatt „eshet ki”, a Celtic 1915 és 1917 között menetelt, az Union pedig 1933 és 1935 között, utóbbi pedig az afrikai kontinens reprezentánsaként hasított 2004 júliusától 2005 novemberéig.

Ami a bajnoki veretlenségi sorozat illeti, a 32-nél járó Leverkusen messze elmarad az éllovas gibraltári Lincoln Red Impstől, amely több mint öt éven át, 1959 napon keresztül volt veretlen, sorozata 88 meccsre duzzadt.

A futballtérképen jegyzettebb országokat tekintve a második helyezett al-Ahli 71, a moldovai Sheriff 63 meccsel áll. Európa meghatározó bajnokságainak képviselői közül a holtversenyben nyolcadik Porto (58) áll a legjobban, a portugál futball egyik kirakatcsapata 55 meccses sorozata a holtversenyes 14. helyre, 53 találkozós időszaka a hármas holtversenyes 17. helyre elég.

Az európai öt topbajnokság közül a Bayern München (53) a legjobb, amellyel ebbe a 17. trióba fér fel, míg a négyes holtversenyben 32. helyezettek között ott van az angol Premier League (Arsenal) és az olasz Serie A (Juventus) képviselője.