Zöld mellényes önkéntesek szállják meg az áruházakat

Országszerte több ezer önkéntes buzdítja az embereket élelmiszer-adományozásra a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hétvégi akciójában, mely során a zöld mellényes segítők 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban várják a vásárlók felajánlásait.

Az Élelmiszerbank legutóbbi, adventi időszakban megrendezett akciójában 70 ezer ember részesült 5 kilós adománycsomagokban. A tavaly májusi élelmiszergyűjtés során az ünnepi időszaknál is nagyobb segítőkészséget tapasztaltak, amikor is 95 ezer kilónyi élelmiszer gyűlt össze, ami 88 kiló adományt jelentett minden egyes percében.

Idén május 10-én 14 órától május 11-én 20 óráig 3000 önkéntes fogadja majd a jótékonykodók adományait az ország 104 településén található 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban. Az Élelmiszerbank arra kéri az embereket, hogy vásárláskor tegyenek a kosarukba eggyel több tartós élelmiszert, amit a fizetés után a kasszák mellett elhelyezett gyűjtőpontokon adhatnak le.

A legnagyobb szükség a húskonzervekre, készétel konzervekre, rizsre, tésztára és a hozzájuk passzoló szószokra, valamint tartós tejre van, de a közelgő gyermeknapra tekintettel a hűtést nem igénylő édességeket is szívesen fogadnak.

Az adományokat a gyűjtés utáni hetekben karitatív szervezetek segítségével juttatják el a rászorulókhoz, többek között gyermekotthonok lakóihoz, idősgondozásban élőkhöz, nagycsaládosokhoz, egyszülős családokhoz, fogyatékkal élőkhöz, hajléktalanokhoz, tanodák növendékeihez és kistelepüléseken élő rászoruló emberekhez, családokhoz.

Az Élelmiszerbank egy egész évben működő élelmiszermentő hálózatot épített ki, amelynek tagjai naponta 700 áruházba látogatnak el, és többtucat gyártóval, valamint rendezvényszervezővel állnak kapcsolatban, hogy összegyűjtsék a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket, és ezeket a rászorulókhoz juttassák. Az élelmiszermentés révén évente 250 ezer nélkülöző számára biztosítanak élelmiszeradományokat, többségüknek havonta vagy még gyakrabban.