A centrifugális erővel működő szülőasztal

Egy amerikai házaspár, George és Charlotte Blonsky egy meglehetősen szokatlan találmánnyal állt elő, amely a centrifugális erőt használva ígérte megkönnyíteni a vajúdó nők dolgát. A pörgethető szülőasztal ötlete az állatvilágból merített inspirációt, és bár a gyakorlatban sosem valósult meg, mégis Ignobel-díjat érdemelt.

Az 1960-as évek elején George és Charlotte Blonsky egy olyan szülőasztal szabadalmát nyújtották be, amely a centrifugális erőt használva segítette volna a szülést. A bronxi állatkertben tett látogatás során George, aki bányamérnökként dolgozott, megfigyelte, hogy egy vajúdó elefánt hogyan próbálja megkönnyíteni a szülést azzal, hogy körbe-körbe forog. Ez adta az ötletet, hogy hasonló módszerrel talán az emberi szülést is könnyebbé lehetne tenni.

A Blonsky házaspár által készített tervek szerint a szülőasztalra szíjakkal rögzítették volna a nőket, akiket aztán a szerkezet pörgetett volna meg. A gyermek a nő lábai közé erősített hálóban fogott volna landolni.

A házaspár szerint a civilizált társadalmakban élő nők gyakran nem rendelkeznek azzal az izomzattal, amely a gyors és problémamentes szüléshez szükséges, ellentétben azokkal a nőkkel, akik primitív környezetben élve a terhesség alatt is nehéz fizikai munkát végeznek. A centrifugális erő alkalmazásával csökkenteni lehetett volna a szülés során szükséges erőfeszítéseket.

A szülőasztal tervei között szerepelt egy vészfék és egy csengő is, amely a gyermek megszületésekor szólalt volna meg. A szerkezet leggyorsabb fokozatán a nők akár 7 g-s terhelésnek is ki lettek volna téve, ami a vadászpilóták kiképzéséhez hasonlítható.

Bár a tervrajzok részletesen kidolgozottak voltak, a gyakorlatban sosem építették meg az eszközt. Az egyetlen életnagyságú változatot később a dublini Science Galleryben állították ki.

A Blonsky házaspár 1999-ben Ignobel-díjat kapott a találmányukért. A Guardian cikke szerint az elismerést odaítélő testületnek több szülés előtt álló nő is jelezte, hogy a terhesség végén annyira szeretnének már túllenni a szülésen, hogy ha lehetőségük lenne rá, kipróbálnák az eszközt.