Isabelle Huppert a Velencei Filmfesztivál zsűrielnöke

Isabelle Huppert francia színésznőt nevezték ki a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnökévé. A fesztivált 2023. augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg, ahol a 71 éves Huppert, aki korábban kétszer is megkapta a legjobb színésznőnek járó Coppa Volpi-díjat és 2005-ben Arany Oroszlán-különdíjjal is elismerték, most a zsűri munkáját fogja vezetni.

Huppert a kinevezés kapcsán elmondta, hogy a fesztivállal való kapcsolata hosszú és szép történet, és kiváltságosnak érzi magát, hogy részt vehet a zsűri munkájában. A színésznő szerint a mozi ígéret a menekülésre, a zavarra, a meglepődésre és arra, hogy a világot különböző ízlések és eszmék egyesülésével láthassuk.

Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója méltatta Huppertet, mint nagyszerű színésznőt, aki számos neves rendezővel dolgozott együtt, de sosem zárkózott el a fiatal vagy kevésbé ismert rendezőkkel való együttműködéstől. Barbera szerint Huppert ideális választás a zsűrielnöki posztra, mivel képes a filmművészet földrajzi és szellemi határait túllépni, ami különösen fontos egy olyan nyitott fesztiválon, mint a Velencei Filmfesztivál.

Isabelle Huppert pályafutását számos díjjal ismerték el, többek között César- és BAFTA-díjjal, Arany Medve-életműdíjjal, Európai Filmdíjjal, valamint a francia Becsületrend parancsnoki kitüntetésével is. A színésznő korábban, 2009-ben már volt a Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének elnöke.