Házhoz jött az egészség: szűrőbusz a Havanna lakótelepen

A XVIII. kerületi Havanna lakótelepen a helyi lakosok egészségügyi állapotának javítása érdekében parkolt le az Egészséges Budapest program szűrőbusza, ahol előzetes regisztrációval többféle szűrővizsgálaton lehetett részt venni.

A szerdai napon a buszban nemcsak a vérnyomást mérték meg a szakemberek, hanem a perifériás erek állapotát is ellenőrizték a végtagokban. Emellett lehetőség nyílt melanóma- és demenciaszűrésre, reumatanácsadásra, valamint a vércukorszint mérésére is. Ezek a vizsgálatok segítséget nyújthatnak az egyes betegségek kezdeti stádiumának diagnosztizálásában.

A szűrőbuszok tevékenysége május elején vette kezdetét, és a tervek szerint június 16-ig látogatják a főváros különböző részeit. Fontos megjegyezni, hogy a műszeres vizsgálatokra nem lehet csak úgy bejelentkezés nélkül érkezni, előzetes regisztráció szükséges. Azonban egyszerűbb tanácsadásra is van lehetőség előzetes bejelentkezés nélkül.

Egy-egy alkalommal maximum kétszáz személy vehet részt a szűrővizsgálatokon, amelyek ráadásul ingyenesek. Az érdeklődés jelentős, gyorsan betelnek a helyek, így aki nem jutott be, az a sztk-rendelők által szervezett hasonló szűrésekre is feliratkozhat.