Életveszélyes állapotban lévő idős asszonytól szerezte meg a vagyonát egy nő

Pert indított a Pest Vármegyei Főügyészség egy nő ellen, aki öröklési szerződést kötött egy súlyos beteg, életveszélyes állapotban lévő idős szomszédjával, hogy megszerezze annak vagyonát.

Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője szerint az ilyen szándékkal kötött szerződéseket a társadalom és a jog is mélyen elítéli, mivel azok jóerkölcsbe ütközőnek minősülnek, és így semmisnek tekintendők.

Az ügy részleteiről szólva a helyettes szóvivő elmondta, hogy a nyugdíjas nő korábban nem szorult segítségre, mivel testvérével élt együtt, és csak időnként kapott segítséget a szomszédasszonytól. Azonban az idős nő egészségi állapota romlott, kórházba került, és ekkor vált rendszeres segítségnyújtóvá a szomszédasszony.

A szomszédasszony a kórházban is meglátogatta az idős nőt, ahol tisztában volt annak súlyos állapotával, és az orvosoktól is megtudta, hogy az örökhagyó műtétre alkalmatlan és életveszélyben van. Ezt követően felvette a kapcsolatot egy ügyvéddel, és elkészíttetett egy öröklési szerződést, amely alapján természetbeni tartás fejében örökölte az idős nő ingatlanának fél tulajdoni hányadát.

Az idős asszony halála után a közjegyző a szerződés alapján átadta az ingatlan hagyatékot a szomszéd nőnek. Azonban az áldozat hozzátartozója nem hagyta annyiban a dolgot, és az ügyészséghez fordult.

A főügyészség álláspontja szerint a nő tudatában volt annak, hogy az örökhagyó életveszélyes állapotban van, és a szerződésből eredő kötelezettségeit nem, vagy csak rövid ideig kell majd teljesítenie. Emiatt pert indítottak a nő tulajdonjogának törlése érdekében, mivel az öröklési szerződés jóerkölcsbe ütközik, és ezáltal érvénytelen. Az ügyben a Budapest Környéki Törvényszék fog dönteni.