Ukrán lap: Miért játszik Magyarország és Szlovákia Ukrajna ellen?

A Fokusz ukrán hírportál elemzése szerint Szlovákia és Magyarország retorikája egyre inkább közeledik egymáshoz, de az ukránellenes kijelentéseik mögött nem ugyanazok az okok állnak. Az elemzés rámutat, hogy a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében hasonló retorikai fordulatok várhatók más országokban is.

A Fokusz ukrán hírportál elemzése szerint Szlovákia és Magyarország retorikája egyre jobban hasonlít egymáshoz, és oroszbarát narratívákra épül. Tatjana Katricsenko szerint Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának tárgyalása közben nehezen hagyhatók figyelmen kívül a szlovák hatóságok ukránellenes támadásai. A szerző felveti, hogy milyen biztosítékai vannak Szlovákiának az Orosz Föderációval szemben, és mire számíthat Ukrajna a Szlovákiával való kapcsolatában.

Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentéseit idézve, a szerző rámutat, hogy Fico a szlovák állampolgárok ukrán támogatását csupán annyival kommentálta, hogy „csepp a szükségek tengerében”. A cikk említi, hogy Szlovákia nem támogatta az EU-s lövedékszállítási tervet, de az aktivisták gyűjtést indítottak, amelynek eredményeként 4 millió eurót gyűjtöttek össze Ukrajna számára.

A gyűjtés résztvevői között sok fiatal és véleményformáló volt, és a kezdeményezés nem csak Ukrajna megsegítését, hanem tiltakozást is jelentett Szlovákia irányváltása ellen. Zuzana Izsakova, az adománygyűjtés társszervezője szerint sokan szégyellik, hogy a kormány Oroszország felé orientálódik. Az adománygyűjtő oldal több nyelven, köztük magyarul is elérhető volt.

Így látják a szlovák politikát Ukrajnából

Robert Fico rendszeresen tesz furcsa kijelentéseket Ukrajnával kapcsolatban, és nem hisz Ukrajna győzelmében. Sztanyiszlav Zselikovszkij szerint Fico kommunikációja a szlovák választók felé irányul, és a retorika a hatalomért folytatott küzdelem része. A cikk kiemeli, hogy Szlovákia továbbra is nyugati segélyek tranzitútvonalaként funkcionál, ami megkülönbözteti Magyarországtól.

„A gonosz modern tengelye”

Zselikovszkij szerint Szlovákia nem függ annyira Oroszországtól, mint Magyarország, ahol a kormány szoros barátságot ápol Moszkvával. A szakértő szerint Magyarország történelmi területvesztése miatt Orbán Viktor a „Nagy-Magyarország” koncepcióval játszik, amit Moszkva is támogat.

Az ukránellenes retorika inkább a szlovákoknak szól

A szakértők szerint Szlovákia oroszbarátsága és ukránellenes megnyilvánulásai a hazai választók felé irányulnak. Fico igazságszolgáltatási reformot akar végrehajtani, amelyet sokan veszélyesnek tartanak, és utcai tiltakozásokhoz vezetett. A szerző szerint Fico óvatos, és nem akarja magára haragítani az EU-t, ezt a szerepet Orbán Viktorra bízza.

Szlovákia mindig lapul, amikor hallatnia kellene a hangját

Az ukrán kormány szerint Fico éles politikai megnyilvánulásai ellenére előrelépés tapasztalható a személyes találkozások során. Fico ígéretei ellenére Szlovákia nem fogja bojkottálni Ukrajna uniós csatlakozását. Zselikovszkij szerint azonban Szlovákia kormánya akadályokat gördíthet Ukrajna euroatlanti integrációja elé.

: Fokusz ukrán hírportál