Flamanville 3: Tizenkét év után indulhat az új francia atomreaktor

Az Electricite de France SA (EDF) hosszú várakozás után, tizenkét év késedelemmel megkapta a szükséges engedélyeket a Flamanville 3. számú atomreaktorának beindítására. Az Autorite de Surete Nucleaire engedélyezte az üzemanyag betöltését, a terhelési próbák elvégzését és az üzemi termelés megkezdését.

Az új, 1,6 gigawattos kapacitású európai nyomottvizes reaktor az EDF 56 franciaországi reaktorból álló flottájához csatlakozik, amely a tavalyi adatok szerint az ország energiatermelésének mintegy kétharmadát biztosította.

A Flamanville 3 projektje során számos probléma merült fel, amelyek jelentősen növelték a költségeket és késleltették a befejezést. Az eredetileg 2007-ben kezdődött építkezés költségvetése a kezdeti tervekhez képest megnégyszereződött, elérve a 13,2 milliárd eurót (kb. 5150 milliárd forintot).

Az EDF-nek a reaktortartály fedelét is ki kell cserélnie az első üzemszünet alatt, és további berendezések, alkatrészek cseréjére is sor kerülhet a biztonsági hatóság előírásai alapján.

A francia nukleáris ipar hosszú távú megbízhatóságát illetően kétségek merültek fel, különösen az időbeni és költségvetési határidők betartásának képességét illetően. Franciaország tervezi egy hat erőműből álló flotta megépítését, míg az EDF két hasonló reaktorának építése az Egyesült Királyságban szintén késedelmet szenvedett és a költségvetést túllépte.

Az EDF-nek azonban sikerült tartania a határidőket Kínában, ahol az elmúlt évtizedben két hasonló blokkot építettek, míg Finnországban a reaktorépítés 14 évvel az eredeti tervek után indult el.