Európai Parlamenti választás: Az aláírások száma a pártok erejét tükrözi

A június 9-i európai parlamenti választáson 11 lista közül választhatnak a szavazók, de a pártoknak előbb legalább 20 ezer érvényes ajánlást kellett összegyűjteniük. Az ajánlásgyűjtés során több párt is kudarcot vallott, ami rávilágít a szervezettség és a támogatói bázis fontosságára.

A Nemzeti Választási Iroda 36 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, de csak 13 párt tudta megugrani az első akadályt, és a számlálás után további kettő is kiesett. Jakab Péter Nép Pártja és az Új Alternatíva Párt nem gyűjtött elegendő aláírást, a Nép Pártjánál például a 274 ajánlóív első 2192 sorából 522 érvénytelen volt.

A Fidesz–KDNP az első nap alig négy óra alatt összegyűjtötte a szükséges aláírásokat, és elsőként kerültek nyilvántartásba. A Tisza Párt állítása szerint szintén gyorsan összegyűjtötte az aláírásokat, de a valós számokat csak később adták át a választási irodának.

A Mi Hazánk Mozgalom a második helyen állt be a sorba az aláírásokkal, míg a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség több mint 60 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy erőteljes támogatottságukat demonstrálják.

Vona Gábor Második Reformkor nevű pártja is korán jelezte, hogy megvannak a szükséges aláírások, de csak később adták le őket. A Jobbik-Konzervatívok és a Nép Pártja az utolsó pillanatig várt az ajánlásokkal, Jakab Péter pedig inkább kampányolt a miskolci polgármesterjelölt mellett.

A Mindenki Magyarországa Néppárt, Márki-Zay Péter vezetésével, az utolsó napokban küzdött az aláírásokért, de végül sikerült összegyűjteniük a szükséges mennyiséget.

A sikerhez szükség van komoly infrastruktúrára, aktivistákra és adatbázisokra. A Fidesz például 50 ezer aktivistával és erős adatbázissal rendelkezik, ami hozzájárul gyors ajánlásgyűjtésükhöz. Az új és kisebb pártoknak azonban nincs ekkora hálózatuk, ami hátrányt jelenthet számukra.

A legutóbbi EP-választáson 11 párt adta le az ajánlásokat, de kettőt nem vettek nyilvántartásba, így 9 lista került a szavazólapon. Az előző három választáson 8-8 opció közül lehetett választani.