A kínai elnök titokzatos budapesti bejelentése

Európai körútja részeként a kínai elnök a héten Magyarországra látogat, de a bejelentés tartalma egyelőre rejtély marad.

Európai körútja során a kínai elnök, Hszi Csin-ping Magyarországra is ellátogat, ami különös figyelmet kap a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok fényében. Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója szerint Hszi Csin-ping a klasszikus kínai káderpályát járta be, falusi párttitkárból városi, majd tartományi vezetővé, végül a Politikai Bizottság tagjává vált. Apja magasrangú pártfunkcionárius volt, aki Kádár Jánossal is tárgyalt 1957-ben, amikor a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatokat aláírták.

Hszi a "kis hercegek" csoportjába tartozik, akiknek szülei vagy nagyszülei már korábban is fontos pozíciókat töltöttek be a pártban vagy az állami közigazgatásban. A kínai elnöknek jó kapcsolatai vannak a katonai vezetőkkel és a párt ifjúsági tagozatával is, ami elősegítette politikai karrierjét.

A kínai elnök látogatásának egyik állomása Franciaország, ahol a diplomáciai kapcsolatok 60. évfordulóját ünneplik. Az EU és Kína közötti feszült viszony ellenére a kínaiak az egyes tagállamokkal próbálnak jó viszonyt kialakítani, és gazdasági, befektetési szinten már szoros a kapcsolat. A látogatás időzítése az európai parlamenti választások előtt nem véletlen, Peking reményei szerint ez befolyásolhatja az új brüsszeli vezetés Kínához való hozzáállását.

Szerbiában a NATO bombázás 25. évfordulójára emlékeznek, amikor a belgrádi kínai nagykövetséget találták el. A gazdasági kapcsolatok erősek, példaként említhető a Belgrád-Budapest vasútvonal építése, amelynek célja, hogy Budapest európai logisztikai központtá váljon. Kína az elmúlt 15 évben 45 ezer kilométernyi gyorsvasút-hálózatot épített ki.

Budapesten több projekt is szóba kerülhet, például a Rákosrendező és a Ferihegyi repülőtér közötti gyorsvasút, vagy a nagyvárosokat elkerülő vasúti teherforgalmat mentesítő hálózat. A Great Wall Motors autógyártó üzeme is felmerült, de Szijjártó Péter külügyminiszter cáfolta, hogy a látogatás során pécsi vizit lenne. A látogatás alatt 16 bejelentés várható, de a tartalmuk egyelőre ismeretlen.

Kínai rendőrök járőrözése Budapesten egy kétoldalú megállapodásnak köszönhető, amely hasonlóan működik Olaszországban, Horvátországban és Szerbiában is. A kínai turisták számának növekedése miatt ez a gyakorlat indokoltnak tűnik.

: Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatójával készült interjú alapján, forrás: Index.