Tovább dagad a TikTok-botrány: beperelte a cég az amerikai kormányt

A TikTok, a népszerű rövid videók megosztására szakosodott közösségi portál, jogi lépéseket tett az amerikai kormány ellen, miután egy új törvény elfogadása után kényszerhelyzetbe került. A vállalat azt állítja, hogy a törvény alkotmányellenes, és sérti a szólásszabadságot.

A közelmúltban elfogadott amerikai törvény értelmében a TikTokot birtokló ByteDance vállalatnak vagy el kell adnia a platformot, vagy szembe kell néznie annak amerikai betiltásával. Az Egyesült Államok kormánya az adatvédelmi aggályokra hivatkozva hozta meg ezt a döntést, mivel félnek attól, hogy a kínai cég rosszindulatú célokra használhatja fel a felhasználói adatokat.

A TikTok szóvivője szerint az amerikai intézkedés 170 millió amerikai szólásszabadságát veszélyezteti, és 7 millió vállalkozást sodorhat veszélybe. Ennek ellenére az amerikai kormányzat megtette a szükséges lépéseket, és Joe Biden is aláírta a dokumentumokat.

A törvény életbe lépése után a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew videóüzenetben biztosította az amerikai felhasználókat arról, hogy a cég nem hagyja magát, és minden lehetséges módon harcolni fog az alkalmazás jogaiért. A cégnek 270 napot adtak arra, hogy megfeleljen a törvényben foglaltaknak.

A TikTok kedden bejelentette, hogy beperelte a szövetségi kormányt. A per indoklása szerint a törvény alkotmányellenes, mivel az alkalmazás eltávolítása megsértené az alkotmány első részét, amely biztosítja a véleménynyilvánítás szabadságát. A cég szerint a határidő alatt nem lehetséges a kérést teljesíteni, mivel Kína nem hajlandó eladni a TikTok kulcsfontosságú funkcióit.

A TikTok a per során 67 oldalon keresztül tárgyalta meg az érveit a betiltásról szóló törvény ellen.