A Konzervatív Párt válságban: Sunak vezetésével történelmi vereség felé?

A brit Konzervatív Párt nehéz időszakon megy keresztül, és a legutóbbi önkormányzati választások eredményei alapján egyre valószínűbb, hogy a következő parlamenti választásokon történelmi vereséget szenvednek. Rishi Sunak miniszterelnöknek csekély esélye van a trendek megfordítására, de pártelnöki és miniszterelnöki székét valószínűleg megtarthatja a választásokig, mivel senki sem akarja magára vállalni a lehetséges vereség felelősségét.

A Konzervatív Párt, amelyet gyakran toryknak is neveznek, az önkormányzati választásokon mandátumainak közel felét elvesztette, és összesen 515 mandátumot szerzett, 474 mandátumot veszítve. A leadott szavazatok helyett a képviselőhelyek számát figyelembe véve a toryk a harmadik helyre szorultak vissza a Munkáspárt és a Liberális Demokraták mögött. Az eredmények az 1990-es évekbeli bukáshoz hasonlíthatóak, és egyre biztosabbá válik, hogy a legkésőbb 2025 januárjában esedékes parlamenti választásokon a 2010 óta hatalmon lévő párt történelmi vereséget szenvedhet.

A Konzervatív Párt már régóta nem áll jól, Boris Johnson bukása óta két pártelnöki versenyt is lezajlottak, és Liz Truss rövid miniszterelnöksége óta a párt folyamatosan gyengül. A közvélemény-kutatásokban és a választási eredményekben is látszik a választók bizalmának hiánya. A párt jobboldali-szélsőjobboldali politikusai nyilvánosan kritizálják Sunakot, de a korábbi tervek, miszerint a legkésőbb jövő januárban esedékes választások előtt megbuktatnák őt, már nem aktuálisak. Suella Braverman, aki Sunak potenciális kihívójaként is szóba került, a választásokat követően úgy nyilatkozott, hogy a vereségért a miniszterelnök a felelős, és neki kellene kijavítania a helyzetet.

Sunak a SkyNews elemzése alapján úgy véli, hogy a következő parlamenti választásokon egyik pártnak sem lesz egyedüli többsége, és megosztott parlament jöhet létre. Ezzel a narratívával David Cameron 2015-ös kampányát idézi fel, aki szerint a Munkáspártra leadott szavazatok az SNP kormányra kerülésével járnának. Azonban a helyi választásokon mutatott választói magatartás és az SNP belső válságai miatt ez nem feltétlenül valós forgatókönyv.

A Munkáspárt bizakodó a választásokat illetően, a közvélemény-kutatásokban jelentős előnnyel rendelkeznek, és több, hagyományosan konzervatív körzetben is jól szerepeltek. A legnagyobb kérdés Keir Starmer vezetésével kapcsolatban, hogy képes lesz-e visszahódítani a muszlim szavazókat, akik a párt Izrael és a Hamász közötti konfliktusban tanúsított álláspontja miatt távolodtak el tőlük.