A Göring Farkasvermében talált csontvázak kiléte megfejthetetlen marad

A mai Lengyelország területén, Hitler keleti fronti főhadiszállásánál talált kéz- és láb nélküli emberi csontvázak állapota túlságosan rossz ahhoz, hogy megállapíthassák az áldozatok kilétét vagy haláluk okát.

A helyi ügyészség szóvivője által az MTI-nek idézett információk szerint a törvényszéki szakértők megpróbálták kideríteni az áldozatok nemét, életkorát és haláluk körülményeit, de a csontvázak rossz állapota miatt a vizsgálat kevés eredménnyel szolgált, ezért késő márciusban leállították a nyomozást.

A szakértők megállapították, hogy a csontvázak legalább négy ember maradványai, akik közül három középkorú férfi lehetett, a negyedik pedig egy pár éves gyermek, akinek nemét nem sikerült megállapítani. Korábbi jelentések szerint a maradványok között egy csecsemő csontváza is volt, és felmerült az a lehetőség, hogy a testeket meztelenül temették el, mivel a ruhák maradványaira nem bukkantak a régészek.

A csontvázakat a Luftwaffe egykori parancsnoka, Hermann Göring villájában fedezték fel a Latebra Foundation amatőr archeológus csoport tagjai, akik már évek óta engedéllyel végeztek ásatásokat a területen. A leletek különlegessége, hogy a Harmadik Birodalom egyik legjobban őrzött komplexumában, a Farkasveremként ismert helyen kerültek elő.

A Farkasverem a Harmadik Birodalom keleti frontjának elsőszámú főhadiszállása volt, amelyet a nácik maguk próbáltak megsemmisíteni 1945-ben, amikor a szovjet Vörös Hadsereg elől visszavonultak. A gierlozi erdőben található bunkerek, barakkok és egyéb épületek romjai ma turisták számára látogathatók.