Pulitzer-díjak 2023: Az újságírás és művészetek legjobbjai

Átadták az idei Pulitzer-díjakat, melyek a legkiválóbb újságírói és művészeti teljesítményeket ismerik el. A díjazottak között szerepel a The New York Times, a ProPublica, valamint olyan szerzők, mint Jayne Anne Phillips és Jonathan Eig.

Az idei Pulitzer-díjakat 15 újságírói és nyolc művészeti kategóriában ítélték oda. A közszolgálati kategória győztese aranyérmet kap, míg a többi kategória nyertesei 15 ezer dolláros pénzjutalomban részesülnek. A The New York Times és a ProPublica munkatársai mellett többek között az Associated Press, a Reuters és a The Washington Post képviselői is Pulitzer-díjat vehettek át.

A ProPublica a közszolgálati kategóriában diadalmaskodott, míg a The New York Times több kategóriában is elismerést kapott, többek között a Hamász izraeli támadásáról szóló tudósításáért és a gyermekmigráns-munkáról szóló cikksorozatáért. A The Washington Post az AR–15 félautomata puska vizsgálatáért és a digitális korban az önkényuralmi rendszerek által elnyomottakról szóló szerkesztőségi cikkekért nyert.

A Pulitzer-díjat szépirodalomban Jayne Anne Phillips kapta az Éjjeli őrség című művéért, míg a dráma kategóriában Eboni Booth Primary Trust című darabja bizonyult a legjobbnak. A történelmi díjat Jacqueline Jones, az életrajzi kategóriában pedig Jonathan Eig és Ilyon Woo művei érdemelték ki.

A memoár-önéletrajzi díjat Cristina Rivera Garza nyerte, a költészeti kategóriában pedig Brandon Som diadalmaskodott. A zenei díjat Tyshawn Sorey szaxofonversenye, az Adagio (For Wadada Leo Smith) érdemelte ki.

A Pulitzer-díjakat a Columbia Egyetem ítéli oda, amely az idei díjátadóval kapcsolatban is a figyelem középpontjába került. A díjazottak között külön kiemelést érdemel Vlagyimir Kara-Murza, az emberi jogok orosz szószólója, aki jelenleg börtönbüntetését tölti. Felesége, Evgenia Kara-Murza szerint fájdalmas, hogy férje nem lehetett jelen a díjátadón.

A Pulitzer-díjak odaítélésével a legjobb újságírói és művészeti munkák kerülnek elismerésre, amelyek hozzájárulnak a társadalmi párbeszédhez és a kulturális élet gazdagításához.